IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще плати 20 млн. лв. за учебници

Очаква се до края на 2020 г. 18 655 безработни младежи до 29-годишна възраст със завършено средно или висше образование да преминат през стажове за 6 месеца

08:50 | 23.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев внася за разглеждане в Министерския съвет проект на решение на МС за приемане на План за действие за 2019 г. в изпълнение на Националната стратегия за учене през целия живот за периода 2014-2020 г. 

Проектът на Плана за действие за 2019 г. е публикуван за обществено обсъждане и в него са включени дейности и задачи, насочени към всички области на образованието, обучението и ученето, и обхващат различни етапи от развитието на личността: предучилищното образование, общото училищно образование, професионалното образование и обучението, висшето образование и ученето на възрастни. 

Според текста 120 хил. ученици, които са в риск от отпадане от образователната система, ще бъдат включени в редица дейности, насочени към преодоляване на затрудненията в обучението и с пропуски при усвояването на учебното съдържание. 5 хил. педагогически специалисти ще бъдат обучени, за да се осигури допълнителна подкрепа на деца и ученици. 1750 педагогически специалисти ще работят в детските градини, които са преминали през обучения за прилагане на скрининг тест за деца на възраст от 3 до 3,6 години. За 7 хил. ученици от началния и прогимназиалния етап на основното образование ще бъдат осигурени възможности за използване на музеите като образователна среда. 

На 445 502 ученици от първи до седми клас ще бъдат предоставени учебници/учебни комплекти за безвъзмездно ползване, за което държавата е осигурила средства в размер на 20 млн. лв.

Основният фокус през 2019 г. в областта на професионалното образование и обучение ще продължава да бъде професионалното обучение в работна среда, включително чрез организирането на стажове в предприятия по време и след завършване на обучението, допълва БТА. 890 безработни лица, предимно младежи, ще бъдат включени в стажуване или чиракуване. Очаква се до края на 2020 г. 18 655 безработни младежи до 29-годишна възраст със завършено средно или висше образование да преминат през стажове за 6 месеца. В обучение за придобиване на ключови компетентности ще бъдат включени над 7900 безработни. Повишаването на атрактивността на дуалното обучение и засилването на ролята на бизнеса се очаква да продължи чрез реализирането на 80 паралелки за обучение на ученици в тази форма на обучение. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още