IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кошмари и радости за стажанта на Wall Street

Кои са изненадите за стажанта на Wall Street, които дори и „старите кучета“ са изпитали, когато са били млади

12:31 | 11.07.11 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската ваканция за 4-ти юли вече е зад гърба ни, лятото – в разгара си, а стажантите удобно са се настанили на работните си места. Точно сега е време за един приятелски разговор за опасностите и възможностите, пред които се изправят. Ето кои според CNBC са големите кошмари и радости за стажанта на Wall Street, които дори и „старите кучета“ са изпитали, когато са били млади.

Телефонните разговори с клиенти

Да молиш непознати за пари по телефона вероятно е най-ужасното нещо в кариерата на всеки брокер. Но разговорите с клиенти изграждат твърдост и развиват толерантност към отказа. По-възприемчивите пък направо научават каква е святата истина за успеха в тези кръгове: Животът е игра на числа!

Егото на висшестоящите

Някои хора на Wall Street имат огромно его. Когато говорят с „жалките“ стажанти, те всъщност не очакват отговор, а само внимателно кимване с глава. Стига им, че те, боговете на финансовата Вселена, са обърнали внимание на един стажант. Затова младите е добре да се възползват от възможността да слушат, да не говорят много и да не поемат съществени ангажименти.

Пари на заем от шефа

Звучи шокиращо, но пък той ще се почувства ако не по-добре, то задължително могъщ и силен. (За повече информация – вижте следващата точка)

Простиране според чергата

Това на Wall Street никой не го прави. „Старшите“ може да не знаят как да си покрият дълговете, но винаги са готови да услужат с пачка двайсетачки на младоците. За последните това са хранителните запаси за месеца, а за първите – вероятно някакви разходи за такси.

Доставка на покупките

Като заговорихме за хранителни стоки, регистрирайте се онлайн за доставка. Малко по-скъпо е от цените в дискаунтърите, но пък като се замисли човек – кой ли от Wall Street има време за пазар?

Бургерът – най-добрият ми приятел

Ако не пазарувате – винаги можете да отскочите за по бургер и бира, в Brother Jimmy's например. Но никой под 30 години, който е влязъл там, не е излязъл, след като си е изял бургера. Обикновено се стои до последните поръчки на алкохол. Дотогава седмичният стажантски бюджет за храна обикновено е литнал.

Самостоятелно жилище

Ако един стажант не се е и замислял как да пазарува и да се храни – вероятно още си живее при мама и при тате. Груба грешка! Има достатъчно хора, които си търсят съквартиранти. Да се живее самостоятелно е огромна възможност за личностно развитие.

Лятната почивка

Колкото и на един стажант да му се ходи с приятелите на море – по-добре е да се появи на плажа в края на лятото. Хем приятелите ще са закопнели да го видят, хем той ще си е прекарал още по-горещо. Пък и може да си изкара почивка почти без пари.

Зрителният контакт на улицата

Това винаги е по-добре да се избягва. Спестяват се досадните проблеми с хора, организиращи подписки, или зарибяващи туристите с оферти. С малко повече опит в големия град младият стажант от провинцията вече няма да изглежда като неориентиран турист.

Хората, които да се избягват в офиса

Освен досадниците на улицата, има достатъчно други хора, от които всеки трябва да се пази. Най-добре е младоците да не се забъркват с тези, които имат навик да се обръщат към всеки с „Ей, шефе!“, служителите с връзки, тези, които си търсят алиби, за да  хойкат, тези, които предлагат „много специални възможности“ за клиентите си, тези, които предлагат по чашка в 9,15 сутринта.

Приятелството с шефа

Дори началството да е отпуснало пачка с пари, все пак шефовете не са приятелчета. Дори когато излиза другарски със стажантите за по чашка в четвъртък вечер.

Махмурлукът

И след запивката с шефа идва махмурлукът. Никой няма да повярва, ако в петък сутринта младият стажант се оплаква от „стомашни проблеми“. Все пак – всички помнят четвъртък вечерта.

Кой ли разбира от икономика?

На всеки му се е случвало да изгуби в икономически спор. Но почти никой не се сеща да отклони вниманието от себе си с нещо „мъдро“, което никой не разбира. Защото всъщност рядко се намира някой, който наистина да разбира от икономика. Особено „поднесена“ със сложна фраза. Но все пак – по-добре е да се внимава с остроумията. Гениите са рядкост, а дори и стажантът да е такъв – едва ли някой висшестоящ ще го оцени бързо.

Работа в екип

Това обикновено означава, че стажантите са дежурни по ксерокс. Обикновено шефът казва, че няма значение каква е ролята на младока в екипа, важното е работата да се свърши. Но не е съвсем така.

Кой ме харесва?

Стажантите е добре да се подготвят за студен прием. Някои от техните колеги по принцип никого не харесват, така че - без излишни нерви. Колкото и на един новопостъпил да не му се вярва – хората обикновено се държат добре с него. Когато започне да се издига в йерархията – тогава ще види какво всъщност означава „да ти извадят душата“.

По образованието посрещат

В тези среди от кой университет идваш е изключително важно. Така че младоците да се готвят за присмех, ако не „блестят“ с престижна диплома.

Забавните мейли

Шефовете могат да си позволят да пускат майтапи по електронната поща, но стажантите е по-добре да се въздържат. Не навсякъде това се приема добре и може да доведе до незабавно уволнение.

Социалните мрежи

Като стана дума за забавленията, едва ли някой от „старите кучета“ чете туитовете на стажантите, но ако излезе нещо скандално – то веднага ще бъде забелязано. Както се казва – добрите вести идват бързо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още