Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

5 личности, които може да оформят петролния пазар през 2018 г.

След като приключиха 2017 г. на двугодишен връх, цените на петрола могат да поемат и нагоре, и надолу тази година, а петима души може да изиграят решаваща роля

5 личности, които може да оформят петролния пазар през 2018 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Дали Саудитска Арабия и Русия ще запазят хватката си върху производството на петрол и през 2018 г., или ще се поддадат пред поредната вълна от американски шистов петрол? Възможно ли е икономическият срив на един от водещите производители да накара цените да се вдигнат, или пък Силициевата долина ще предизвика края на двигателите с вътрешно горене?

След като приключиха 2017 г. на двугодишен връх, цените на петрола могат да поемат и нагоре, и надолу тази година, а петима души могат да изиграят решаваща роля за това, коментира Bloomberg.

Кралят на ОПЕК

Саудитският енергиен министър Халид ал-Фалих се изправя пред едни жизненоважни 12 месеца. След като пребори критиките през 2016 г., преобръщайки стратегията на кралството и предизвиквайки първата квотна сделка в ОПЕК от осем години, бившият председател на Aramco приключи миналата година с ново постижение, сключвайки сделка за удължаване на квотите до края на 2018 г.

Сега всичко, което ал-Фалих трябва да направи, е да гарантира, че колегите му ще спазят обещаните квоти, да поддържа Русия като част от сделката и да се надява, че цените на петрола ще са достатъчно високи, за да гарантират успешно първично публично предлагане на Aramco, без да спомогне за нова вълна американски шистов петрол.

Петролният човек на Путин

Ако анализаторите преди се фокусираха единствено на всяка дума, идваща от Саудитска Арабия, сега те са вманиачени с една страна, която дори не е част от картела. Решението на Русия от миналата година да се присъедини към ОПЕК в квотната сделка, след като години наред стоя встрани, бе от критична важност за успеха на стратегията.

Затова трейдърите вероятно ще реагират също толкова силно на изявления от руския енергиен министър Александър Новак, колкото и от саудитския му колега. 46-годишният Новак разви ясни лични отношения с ал-Фалих, което помага на двете страни да оставят настрана години на взаимно недоверие и да сключат историческото споразумение за сътрудничество. Партньорството им е изключително силно, но може да бъде тествано от натиска на руските компании, които искат по-ранен край на квотната сделка.

Шистовият пионер

Растежът на американското шистово производство е най-голямата въпросителна за 2018 г., като оценките варират от 700 хил. до над 1 млн. барела на ден. В центъра на индустрията е Пермският басейн в Тексас, а Pioneer Natural Resources Co. е един от най-големите собственици на земя там.

Главният ѝ изпълнителен директор Тим Дов възприема района като „жизнената сила“ на американското производство от много години насам, прогнозирайки, че добивът тази година ще се увеличи до 3,3 млн. от 2,85 барела на ден в момента.

Пътят напред обаче не е напълно чист. Компанията се представи слабо в индекса S&P Energy през втората половина на 2017 г., вероятно ставайки жертва на инвеститорите, които губят търпение с шистовата индустрия като цяло. Въпреки това още през третото тримесечие компанията си гарантира продажни цени за над 70% от производството си за 2018 г., сочи проучване на Bloomberg New Energy Finance.

Властелинът на Латинска Америка

Американски санкции, просрочени плащания по облигации и по-слабо производство на суров петрол – президентът на Венецуела Николас Мадуро със сигурност ще води много битки през 2018 г. Обещавайки „нова петролна революция“, все по-авторитарният лидер посочи военен генерал за водещ петролен лидер на страната и предприе мащабна чистка сред представителите на държавната петролна компания Petroleos de Venezuela, включително двама бивши петролни министри.

Икономическата криза в латиноамериканската страна се влоши заради по-слабото производство на суров петрол, което спадна до 1,86 млн. барела на ден през ноември от над 3 млн. барела през 2001 г. През 2018 г. консултантската компания Rystad Energy оценява, че производството от някои полета може да намалее с 30%. Така добивът ще спадне под целта на ОПЕК, което означава, че пазарът може да се затегне повече от очакванията на групата.

Технологичната рок звезда

Повторно използваните ракети и мечтите за полети до Марс отдавна направиха Илон Мъск изключително популярен сред технологичните ентусиасти. 2018 г. обаче може да бъде годината, в която петролният пазар наистина ще бъде повлиян от това. Южноафриканският предприемач се надява, че 5000 бройки от новия по-евтин вариант на електрическите автомобили Tesla – Model 3, ще бъдат произвеждани всяка седмица на поточната линия от парил. Това ще бъде истинско постижение за електрическите автомобили, пренасяйки луксозната технология на масовия пазар.

Ако Мъск успее, това със сигурност ще предизвика спекулации, че електрическите автомобили ще изместят двигателите с вътрешно горене по-бързо от очакваното. Дори ОПЕК призна, че потреблението на петрол може да изпадне в застой през следващите десетилетия, ако електромобилите станат по-популярни. Засега петролните бикове могат да бъдат спокойни пред евентуалните проблеми от Tesla – доставките на Model 3 през третото тримесечие са били едва 260.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
1
 
2
Pyramid до: Pyramid
преди 11 месеца
...
А вий...вий сте и.диоти.
1
 
1
 
1
преди 11 месеца
Едно също. Повтаряме като папагали.

Още от Суровини
Цените на петрола се запазват стабилни в ситуация на растяща несигурност*