IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Абу Даби със смел ход на пазара на борсово търгувани стоки

Емирството създава държавна компания за търговия на стоковите борси, която ще подсигурява доставките на вносни храни

10:29 | 17.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Абу Даби със смел ход на пазара на борсово търгувани стоки

Емирство Абу Даби е на път да навлезе по-агресивно на световните пазари на борсово търгувани стоки. За тази цел ще бъде създадена държавна брокерска компания, която ще търгува на стоковите пазари, за да подсигурява доставките на храните, от чийто внос емирството е зависимо, пише Financial Timеs.

Освен това компанията ще има за цел и да реализира печалба от търговията с метали и селскостопански суровини на световните стокови борси.

Хора, запознати с плановете, са разкрили пред изданието, че държавната компания, която се нарича Abu Dhabi Sources (ADS), вероятно ще започне дейността си с капитал от няколко стотици милиона долара.

ADS ще се конкурира с утвърдени брокерски компании като най-големия търговец със суровини в света Glencore, базираната в Минеаполис Cargill и френската Louis Dreyfus.

Банкери и търговци от Лондон и Женева, които са центрове на европейските стокови борси, посочват, че през последните три месеца там са се появили агенти за подбор на висококвалифициран персонал, които водят преговори с известни търговци на метали и земеделски стоки, за да ги привлекат като персонал за ADS.

Засега не е ясно дали държавната компания ще търгува и с петрол.

Абу Даби предприе амбициозни планове да се превърне в глобален финансов център с инфраструктурни проекти, които може да струват повече от 300 млрд. долара и изискват огромен внос на суровини.

От друга страна подсигуряването на доставките на храни се превърна в основен приоритет в дневния ред на Близкия изток и Северна Африка, които са най-големите вносители на зърнени култури в света, след кризата в хранителния сектор от 2007-2008 година.

Страните в региона са обезпокоени от растящите цени, но още по-големи опасения будят ограниченията за износ, наложени от други държави, както решението на Русия да намали износа на пшеница.

Цените на борсово търгуваните стоки скочиха рязко през последните шест години заради силното търсене от Китай и другите развиващи се икономики.

Цената на медта отбеляза рекордни нива през миналата седмица, като металът стана първата борсово търгувана индустриална стока, която проби ценовите си нива от 2008 година.

Абу Даби работи по стратегия за подсигуряване на доставките на храните, като строи силози във Фуджейра, което е едно от седемте емирства, които членуват в Обединените арабски емирства.

И други страни имат държавни компании за търговия на стоковите пазари, като например Индонезия, но плановете на емирството изглеждат далеч по-амбициозни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още