Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Ангажиментът на Саудитска Арабия за още съкращения оскъпява петрола*

Според анализаторите това ще стимулира доброволно намаляване на продукцията и от други страни в ОПЕК+

Ангажиментът на Саудитска Арабия за още съкращения оскъпява петрола*

Снимка: gettyimages

Цените на петрола се повишават във вторник, стимулирани от неочаквания ангажимент на Саудитска Арабия да задълбочи съкращенията върху добива си през юни с цел подпомагане на световния пазар на фона на намаленото търсене, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 0,81%, или 0,24 долара, до ниво от 29,89 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 24,52 долара за барел, което е повишение от 0,38 долара, или 1,57%.

Саудитска Арабия заяви, че ще намали производството с още 1 милион барела на ден през юни. Така общата продукцията на страната ще бъде сведена до 7,5 милиона барела на ден, което е с около 40% по-ниско спрямо нивото през април.

Още по темата

„Това намаление на производството ще насърчи другите членове на ОПЕК+ от своя страна да предложат допълнителни доброволни съкращения, които би трябвало да ускорят стабилизацията на световните петролни пазари“, каза Стивън Инес, главен пазарен стратег в AxiCorp.  

Обединените арабски емирства и Кувейт се ангажираха да намалят производството с още 180 000 барела на  ден общо.

Все пак стъпките за задълбочаване на съкращенията повдигнаха въпроси защо са нужни по-нататъшните понижения.

„Беше толкова внезапно и толкова значимо, че се възприема като: „Това проактивна политика ли е или просто реакция на слабо търсене?“, каза Вивек Дхар, икономист от Commonwealth Bank.

Очаква се съкращенията, съчетани с облекчаването на мерките срещу коронавируса от страна на най-големите икономики в света и постепенно възстановяване на търсенето на гориво, да намалят натиска върху капацитет за съхранение на запаси.

Въпреки това, вследствие на ръста в броя на заразените в Китай и Южна Корея, пазарът е предпазлив от втора вълна на Covid-19, която ще предизвика нови блокади.

„От страна на търсенето се забелязва мнението, че най-лошото може да е зад гърба ни по отношение на пика на щетите. Ако станем свидетели на втора вълна обаче тя също ще навреди на търсенето и цените “, заяви Дхар.

От друга страна анализаторите прогнозират, че американските запаси от суров петрол са нараснали с около 4,3 милиона барела през седмицата, завършила на 8-и май. Днес ще излязат данните за суровинните запаси в страната на Американския петролен институт, а американската Администрация за енергийна информация ще представи своите изчисления в сряда.

От своя страна цената на златото бележи ръст от 0,43% до ниво от 1705,30 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:00 ч.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
МАЕ понижи прогнозите си за търсенето на петрол през 2020 г. и 2021 г.