Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Рияд обяви ново свиване на добива на петрол с 1 млн. барела на ден

Кувейт и ОАЕ последваха примера и също ще предприемат допълнителни съкращения

Рияд обяви ново свиване на добива на петрол с 1 млн. барела на ден

Снимка: Bloomberg

аудитска Арабия обяви изненадващо ново намаляване на добива на петрол до най-ниското му ниво през последните 18 години, тъй като кралството се опитва да стимулира възстановяването на своята икономика след ценовия крах на петролните пазари, който засегна сериозно финансите на страната, съобщава Bloomberg.

Само часове след като представи поредица от драматични мерки за строги икономии, Саудитска Арабия заяви, че ще намали добива на петрол с още 1 милион барела на ден над това, което вече беше договорено със съюзниците ѝ от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други големи производители.

Фючърсите на петрола поскъпнаха, а Кувейт и Обединените арабски емирства последваха допълнителното свиване на добива от страна на саудитското кралство.

„Доброволните съкращения ще ускорят процеса на повторно балансиране“, заяви в телефонно интервю за Bloomberg енергийният министър на Саудитска Арабия Абдулазис Бин Салман.

Това подчертава усилията на Рияд да стабилизира петролния пазар, тъй като ниските цени на суровината принуждават Кралството да наложи дълбоки съкращения на разходите и да утрои данъка върху добавената стойност от 5% на 15%.

Това е най-новата стъпка в оттеглянето на Саудитска Арабия от ценовата война с Русия, която започна през март. 

Съкращенията бяха предшествани от телефонния разговор между президента на САЩ Доналд Тръмп и крал Салман. От Вашингтон заявиха, че и двамата лидери са постигнали съгласие „за значението на стабилността на световните енергийни пазари“.

Тръмп многократно оказваше натиск върху Саудитска Арабия, Русия и други държави от алианса ОПЕК+, да намалят продукцията в опит да спасят американската петролна индустрия. Някои съкращенията идват твърде късно - голям брой петролни танкери със саудитски петрол, изпратени преди седмици, са на път да наводнят бреговете на Америка, като по този начин увеличат излишъка и компенсират опитите на индустрията да остане над повърхността по време на глобалната криза при търсенето.

Рияд има за цел да изпомпва малко под 7,5 млн. барела на ден през юни, в сравнение с официална цел по най-новото споразумение на ОПЕК+ за добив от малко под 8,5 млн. барела на ден.

Ако Саудитска Арабия изпълни заканата си, производството ѝ ще спадне до най-ниското ниво, регистрирано в средата на 2002 г., сочи проучване на Bloomberg.

Допълнителните производствени съкращения са изключително символични, тъй като те ще свият добива на кралството под 8 млн. барела на ден, тъй като това се разглежда от много анализатори и търговци като граница, която досега не биваше да се преминава, тъй като подобен ход ще се отрази негативно върху приходите на саудитците от търговия с петрол.

Но тъй като ценовият срив на петролните пазари наложи предприемането на извънредни мерки за строги икономии на стойност около 27 млрд. долара, вариантите на кралството се изчерпват.

В разгара на ценова война Рияд произвеждаше 12,3 млн. барела петрол на ден, а в момента добивът на страната е понижен с около 4,8 млн. барела.

Принц Абдулазис заяви, че наблюдава известни признаци на повишаване на търсенето на петрол, особено по отношение на бензина, тъй като гражданите, загърбили социалното дистанциране, предпочитат да шофират автомобилите си, вместо да ползват обществен транспорт като още една предпазна мярка.

Съгласно най-новата сделка за ОПЕК+ Саудитска Арабия се е насочила към производство в размер на 8,5 млн. барела на ден, както за май, така и за юни.

Кувейт и ОАЕ последваха примера на Кралството и на свой ред обявиха допълнителни съкращения в добива съответно от 80 000 барела и 100 000 барела на ден.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
2
 
3
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Най добре да спрат добива на нефт за 18 месеца и тогава цените може да се покачат малко.....,а през това време ще си ядат чепиците.....(справка Чарли Чаплин).....
1
 
2
 
2
дядя Вова до: v_tin
преди 3 месеца
Неа какво. Иначе дронове камикадзета от неизвестни възстанници за свобода и демокрация ще се брулнат у рафинерията и ще има черни пушаци до космоса!
1
 
4
 
1
преди 3 месеца
Ами тръмпеску заплаши че ще ги остъкли ако не свалят добива. Какво да правят

Още от Други
Вл. Чуков: Държавата Ливан сега е държава на "Хизбула"