IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боевете в Ирак помагат на чуждите петролни компании

Иракски Кюрдистан търси начини за невъзпрепятстван износ на петрол, а същевременно работи и за постигането на независимост

10:02 | 15.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Служител на турското пристанище Джейхан проверява клапан на един от терминалите. <em>Снимка:</em> <em>Ройтерс</em></p>

Служител на турското пристанище Джейхан проверява клапан на един от терминалите. Снимка: Ройтерс

Един от ранните губещи в разместването на пластовете в Ирак изглежда е министър-председателят на страната Нури ал-Малики, който ще излезе от военния конфликт с изключително отслабена репутация. Едни от печелившите, от друга страна, са хората от автономния регион Кюрдистан, намиращ се в северната част на страната. Кюрдските власти и международните петролни компании, които се противопоставиха на Багдад, вече имат все по-ясна перспектива за износа на петрол, пише Quartz.com.

В последните три години Кюрдистан подписа серия от договори с чужди петролни компании, сред които ExxonMobil, Chevron и френската Total. Ал-Малики се противопостави на сделките, но това не попречи на трите фирми да продължат изследванията и добива на местни нефтени находища, като финансовият и политически удар от тази активност даде на Кюрдистан ефективен статут на полунезависимост.

Иракската част на Кюрдистан има предполагаеми петролни залежи от 45 милиарда барела, като местната власт отдавна планира да изнася по 400 000 барела на ден през тази година. До този момент обаче печалбата от търговията изглеждаше ограничена.

В края на май Кюрдистан и чуждите петролни компании успяха да пласират 1 милион барела от суровия петрол, който бе транспортиран до турското пристанище Джейхан и след това бе натоварен на танкер към Европа. Това се случи въпреки правителствената декларация на Багдад, че тази дейност е незаконна. Сега, въпреки че големият тръбопровод през Турция е готов и милиони барели петрол се транспортират ежедневно до терминалите на средиземноморското пристанище, клиенти все още няма.

Танкери, натоварени с 2 милиона барела кюрдски петрол са в морето в очакване на клиенти, които се опасяват да сключат сделка, страхувайки се от съдебни преследвания от иракското правителство, което след първата пратка заведе иск до турската страна и оператора на тръбопровода.

Сегашното нападение на структура на сунитската ислямистка терористична организация Ал-Каида може да бъде повратната точка в спора между Кюрдистан и Багдад. В момента дисциплинираните кюрдски войски контролират не само Кюрдистан, но и спорния, богат на нефтени находища, град Киркук, който се намира на запад. Областта е с автономен сатут от първата война в Персийския залив през 1991 г., а армията й се е мобилизирала да защити Кюрдистан от багдадските сили.

Кюрдската войска, наречена “пешмегра”, влиза в битки с бойци на Ал-Каида в покрайнините на Киркук, като според анализатори схватката може да продължи дълго. Кюрдите най-вероятно ще надделеят, не само защото са опитни бойци, но и защото превъзхождат числено противника десет пъти. Според някои анализатори е възможно те да разменят контрола над Киркук и победата във войната срещу споразумение с Багдад, който да им позволи износа на нерафиниран петрол.

Експерти смятат, че е все по-малко вероятно, имайки предвид балансът на силите и развитието на ситуацията на север, кюрдите да се задоволят единствено с невъзпрепятствания износ на петрол от автономната област. От друга страна, според тях Багдад все повече се отдалечава до връщането на контрола си над Киркук.
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още