IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилската Petrobras планира да изплати 34 млрд. долара дивиденти до 2024 г.

Компанията успява да намали своя дълг до 75 млрд. долара в края на третото тримесечие, като планира да увеличи дивидента за 2020 г. до 3 млрд. долара

16:50 | 05.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бразилската петролна компания Petroleo Brasileiro SA планира да изплати на своите акционери 34 млрд. долара до 2024 г., тъй като съкращава своя дълг и продава активи, за да увеличи финансовата си мощ, съобщава Ройтерс, цитирайки изказване на главният изпълнителен директор на дружеството Роберто Кастело Бранко. 

Планът представлява голяма промяна за държавната компания, която от 2018 г. поддържа изплащанията към инвеститорите близо до минимума, определен от бразилското законодателство, след като ги беше прекратила напълно през 2015 г. на фона на затрудненията относно спада в производството на петрол и проблемите с корупцията.

През 2018 г. изплатените дивиденти достигат 1,7 млрд. долара.

Възобновяването на щедрите дивиденти, с които някога беше известна компанията, е най-актуалната стъпка на Кастело Бранко във връзка с инвеститорите. Ръководителят на известната още като Petrobras държавна фирма, беше назначен на поста от бразилския президент Жаир Болсонаро през януари тази година, като успя да намали разходите на дружеството и в същото време увеличи добива на петрол, фокусирайки се върху усвояването на големите дълбочинни залежи в акваторията на страната.

Petrobras, която преди години беше затънала в сериозни дългове, намали нетния си дълг до около 75 млрд. долара в края на третото тримесечие, от около 95 млрд. долара в края на първото.

Компанията успя да регистрира печалба през 2018 г. за първи път от четири години. Petrobras имаше нужда от над пет години, за да започне да изплаща своя дълг.

Дружеството трябва да изплати 3 млрд. долара дивиденти през 2020 г. и да увеличи сумата след 2021 г., когато намаляването на брутния вътрешен дълг до 60 млрд. долара ще активира ангажимента за увеличаване на дивидента, заяви Кастело Бранко по време на пресконференция в Ню Йорк в сряда (4 декември).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още