IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бунтовниците започват да възстановяват енергийния сектор в Либия

Газопроводът към Европа е поправен, а износът на петрол ще започне от края на септември

09:08 | 29.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Либийската петролна компания AGOCO, която е под контрола на бунтовниците, обяви вчера, че ще възобнови производството в петролните полета Сарир и Месла в средата на септември, а първите пратки "черно злато" ще бъдат натоварени в терминала Тобрук в края на същия месец, предаде Ройтерс.

"Дейностите ще започнат на 15 септември и до края на месеца ще можем да изнасяме от Тобрук", заяви говорител на компанията.

След края на свещения мюсюлмански месец рамазан (през първата седмица на септември) на полетата ще бъдат изпратени технически екипи, допълни говорителят.

Първоначално ще се добиват около 60 000 - 100 000 барела петрол дневно и всяко следващо увеличение ще зависи от състоянието на подземните кладенци.

Петролните полета в Източна Либия пострадаха от войските, лоялни на режима на Муамар Кадафи, които убиха 14 работници. Сега пораженията се поправят, посочи АГОКО, а представители на бунтовниците заявиха, че трябва да изпратят специални сили за сигурност за защита на петролната инфраструктура от саботажи.

Същевременно от най-голямата петролна рафинерия на Либия, намираща се в Рас Лануф, се
подготвят да възобновят дейността си. Заводът има капацитет от 220 000 барела петрол дневно, предава Ройтерс.

"От февруари сме затворени. Сега планираме да възобновим работата на комплекса. Готови сме да започнем", заяви късно снощи в интервю за агенцията Наджиб Буруаиз, генерален директор на компанията оператор RASCO.

Вчера стана ясно още, че газопроводът, свързващ Либия с Европа, е поправен, което дава възможност за възстановяване на доставките на природен газ.

"Газопроводът е възстановен и работи, снабдявайки помпените станции и рафинерията (за обработка на газ) в Мелита. Газът ще започне да тече към Европа", каза Бани, без да посочи график за възстановяване на снабдяването до Европа.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още