IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на Брент доближава 70 долара за барел*

Златото отчете слаб ръст в цената, след като по-слабия долар намали натиска върху ценния метал

10:02 | 03.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават за четвърти пореден ден в сряда, подкрепени от ограниченията в доставките от страна на ОПЕК и американските санкции срещу Иран и Венецуела, които засенчиха данните за увеличение на запасите в САЩ през миналата седмица.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,42% до 62,84 долара за барел за контракти с доставки през май. Сортът Брент отчита ръст в цената с 0,61% до 69,79 долара за барел, доближавайки се до ключовата граница от 70 долара за барел.

Ограничаването на производството от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) помогна да се намали предлагането от страна на картела до четиригодишно дъно през март, стана ясно от проучване на Ройтерс.

Продукцията на Русия, която също участва в споразумението за намаляване на производството, се е понижила до 11,3 млн. барела на ден през миналия месец. Въпреки това ограниченията от руска страна не достигнаха нивата, заложени в квотната сделка.

Три от осемте държави, на които Вашингтон беше гарантирал, че могат да продължат да внасят ирански петрол въпреки санкциите, са намалили вноса до нула. Това е заявил официален американски представител във вторник, добавяйки, че подобрените условия на световния петролен пазар ще помогнат за по-нататъшно намаляване на износа на ирански петрол.

Вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс каза във вторник, че САЩ ще продължат да оказват натиск върху петролната индустрия на Венецуела и на онези, които я подкрепят, с икономически санкции. Той обясни още, че цените на петрола в момента позволяват предприемането на подобни мерки.

Държавната енергийна компания на Венецуела PDVSA запази износа на петрол до близо 1 млн. барела дневно през март, въпреки че санкциите и прекъсванията на електрозахранването в САЩ оказват негативен ефект върху основния терминал за износ от страната.

Запасите от суров петрол в САЩ се повишиха неочаквано миналата седмица, докато запасите от дестилат и бензин се понижиха, съобщи Американският петролен институт. Официалните данни на Администрацията за енергийна информация ще бъдат публикувани по-късно в сряда.

На стоковите пазари златото поскъпва с минималните 0,18% до 1297,70 долара за тройунция, след като по-слабият долар намали натиска върху ценния метал. Медта и платината повишават цената си с по над 1%.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижи с 0,13% до 97,18 пункта. Доларът поскъпна спрямо йената с 0,19% до 111,53 йени. Австралийският долар се търгува с преднина от 0,61% спрямо американския до 0,7114 долара.

*Информацията е актуална към 9:30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още