IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на Брента се понижава, но остава близо до 70 долара за барел*

Спадовете са ограничени от оптимизма за търсенето на горива през летния сезон

10:02 | 12.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цената на сорта Брент се понижи в петък, но остана близо до 70 долара за барел, тъй като съкращението на добива от големите производители на петрол ограничаваше предлагането, като оптимизмът относно възстановяването на търсенето през втората половина на годината също оказа подкрепа, съобщи Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент поевтиняват с 0,69% до 69,15 долара за барел, докато тези върху американския лек суров петрол понижават цената си с 0,86% до 65,46 долара.

Сортът Брент е напът да запише седмичен ръст за осма седмица, след като докосна 13-месечен връх в понеделник след атаки срещу петролните съоръжения на Саудитска Арабия.

Настроенията бяха приповдигнати и от решението на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници по-рано този месец да запазят ограничението в производството и през април.

Инвеститорите влагат средства в суровини като петрол, очаквайки възстановяване на търсенето през втората половина на годината. Надеждите са глобалната икономика да се възстанови, тъй като по-широкото разпространение на ваксините срещу COVID-19 ще позволи на повече хора да пътуват това лято.

„Ако приемем, че програмите за ваксинация са успешни, очакваме спадът в търсенето на бензин да се промени това лято по време на сезона на пътуванията в САЩ и Европа“, посочват анализатори на FGE в коментар.

На свой ред анализаторите на RBC Capital казаха, че очакванията за търсенето на горива през летния сезон са най-високи от близо десетилетие.

ОПЕК заяви в четвъртък, че възстановяването на търсенето на петрол ще бъде през втората половина на годината.

Високите цени на петрола вероятно ще примамят американските производители да увеличат производството, казват анализаторите от JP Morgan в седмичната си прогноза.

Банката очаква производството на суров петрол в САЩ да достигне средно 11,78 милиона барела дневно през декември 2021 г. с общ годишен обем до средно 11,36 милиона барела в сравнение с 11,32 милиона барела през 2020 г.

* Информацията е актуална към 09:36 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още