IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола расте в очакване на срещата на ОПЕК*

Тя ще се проведе на фона на понижение на запасите на суров петрол в САЩ и нови притеснения заради делта варианта на вируса

10:19 | 01.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цената на американския петрола се доближава до 74 долара за барел, докато пазарът е в очакване на срещата на ОПЕК+ по-късно в четвъртък, на която групата ще вземе решение за нивата на производство, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) повишават цената си с 0,3% до 73,69 долара за барел, докато цената на сорта Брент нараства с 0,17% до 74,75 долара за барел.

Часове преди срещата на ОПЕК+ картината е позната - Русия и Казахстан предлагат увеличаване на доставките, докато Саудитска Арабия и нейните арабски съюзници от Персийския залив предпочитат по-голяма предпазливост. Въпреки че се очаква групата да увеличи доставките от август, тревогата от новия делта вариант на коронавируса може да ограничат по размер това увеличение.

Срещата се случва на фона на понижение на запасите. Резервите от суров петрол в САЩ се свиват с най-бързия темп от десетилетия, докато шистовите производители остават дисциплинирани с разходите си и няма да претоварят ОПЕК, заяви главният изпълнителен директор на ConocoPhillips Райън Ланс.

Алиансът на ОПЕК+ се очаква да върне 550 хил. барела на пазара дневно. Възможните увеличения на доставките се обсъждат от август или септември, каза в сряда министърът на енергетиката на Казахстан Нурлан Ногаев.

„Всичко, което е по-малко от 500 хил.барела дневно увеличение на предлагането през август, ще бъде достатъчно, за да тласне пазара нагоре“, коментира Уорън Патерсън от ING Group в Сингапур. „Въпреки че има опасения за нарастващите случаи на делта варианта в някои региони, пазарът засега доста добре ги пренебрегва“, каза той.

Цената на петрола нараства с над 50% от началото на годината - най-доброто полугодие за „черното злато“ от 2009 г., тъй като ускоряването на ваксинациите възстанови мобилността на основните енергийни пазари като САЩ, Китай и Европа.

Изглежда, че рискът от бързо връщане на иранския суров петрол на пазара намалява, тъй като преговорите със световните сили по ядрената програма на страната се забавят.

Citigroup Inc. заяви в коментар, че очаква пазарът да остане в „дълбок дефицит“ през това тримесечие дори повишаване на производството от страна на ОПЕК+.

В САЩ запасите от суров петрол са паднали с 6,7 милиона барела миналата седмица до най-ниското ниво от март 2020 г., според данни на Администрацията за енергийна информация.

*Информацията е актуална към 09:30 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още