IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола леко се възстановяват в последния ден от седмицата*

Ръстовете обаче са ограничени от нарастващото предлагане от САЩ

09:19 | 30.11.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават в последния ден от седмицата на фона на очакванията, че ОПЕК и Русия ще договорят някаква форма на квотна сделка следващата седмица, докато нарастващото предлагане от САЩ ограничава пазарите, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI се повишават с 5 цента, или 0,10%, до 51,50 долара за барел, а върху сорта Брент – с 16 цента, или 0,27%, до 60,07 долара за барел.

Въпреки нарастващите цени петролът е изгубил почти една трета от стойността си от началото на октомври насам заради увеличаващото се свръхпредлагане след глобалния ръст на производството, включително в САЩ, Русия и Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

„Краткосрочното свръхпредлагане удари цените на Брента“, казва инвестиционната банка Jefferies в коментар от петък, добавяйки, че „става все по-неотложно петролът да премине в съхранение“.

Това се вижда и в кривата на цената на Брент по форуърдните договори, при която цените на бъдещите доставки са над тези за незабавна продажба.

За да ограничи презасищането, ОПЕК и основният ѝ партньор Русия се доближават до споразумение за допълнително намаляване на добива. Групата ОПЕК+ ще се срещне във Виена на 6-7 декември, за да обсъди стратегията си.

Преди това обаче трите най-големи страни производителки – САЩ, Русия и Саудитска Арабия, ще бъдат част от срещата на Г-20 в Аржентина, която започва от днес.

Част от презасищането се дължи на нарастващото предлагане в САЩ, където търговските резерви на петрол са се увеличили с 3,6 млн. барела през седмицата до 23 ноември до 450,49 млн. барела, заяви Администрацията за енергийна информация. Производството остава на рекордно ниво от 11,7 млн. барела на ден.

* Данните са актуални към 9:05 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още