IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола отбелязват слаби ръстове в четвъртък*

"Черното злато" продължава да е в изобилие благодарение на нарастващото производство в САЩ

10:08 | 07.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола отбелязват слаби ръстове в четвъртък на фона на продължаващите ограничения на доставките от страна на ОПЕК и санкциите на САЩ срещу износителите Венецуела и Иран, съобщава Ройтерс. Движението във възходяща посока обаче е ограничено от рекордното производство на суров петрол в САЩ и увеличаването на запасите от горива.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с минималните 0,07% до 56,26 долара за барел. Повишението при сорта Брент е с 0,24% до 66,15 долара за барела.

Цените в момента са подкрепени от усилията от страна на Организацията на страните износителки на петрол заедно с други държави извън картела да ограничават доставките с около 1,2 млн. барела на ден.

„Според нас стратегията на ОПЕК е да ребалансира пазара възможно най-бързо и да приключи с ограниченията до края на юни, за да увеличи производството заедно с производителите на шистов петрол през втората половина на годината“, коментират от инвестиционна банка Goldman Sachs.

Американските санкции срещу членовете на ОПЕК Иран и Венецуела също оказват влияние, коментират трейдъри.

Държавната петролна компания на Венецуела PDVSA обяви тази седмица извънредна ситуация в резултат на санкциите, предизвикващи затруднения на танкерите, изнасящи петрол.

Въпреки тези фактори петролът продължава да бъде в изобилие благодарение на нарастващото производство в САЩ.

Запасите от суров петрол в САЩ нараснаха много повече от очакваното през миналата седмица – със 7,1 млн. барела до 452,93 млн. барела по данни на Администрацията за енергийна информация.

Междувременно производството на суров петрол в САЩ остава на рекордно ниво от 12,1 млн. барела на ден, което е увеличение с над 2 млн. барела на ден от началото на 2018 г.

„Балансът между нарастващото производство в САЩ и усилията на ОПЕК+ за стабилизиране на цените чрез намаляване на производството е нарушен от по-високите от очакваните запаси в САЩ и предупреждениято на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за по-нисък глобален растеж, който оказва влияние върху търсенето на енергия“, заяви Алфонсо Еспарца, старши анализатор в OANDA.

Според ОИСР световната икономика ще нарасне с 3,3% през 2019 г., което е с 0,2 процентни пункта по-малко спрямо предишните прогнози от ноември миналата година.

На стоковите пазари златото поевтинява с 0,14% до 1285,80 долара за тройунция. Останалите метали също се търгуват на червена територия.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, остава стабилен на ниво от 96,89 пункта. Доларът отстъпва спрямо йената с минималните 0,02% до 111,75 йени. Австралийският долар поскъпва с 0,13% до 0,7041 долара.

* Информацията е актуална към 9:31 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още