IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се повишават след спад на запасите в САЩ*

Много анализатори очакват ограниченията в доставките от страна на ОПЕК+ да бъдат удължени на срещата през следващия месец

10:06 | 30.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават в четвъртък, след като стана ясно, че запасите от суров петрол в САЩ са намалели повече от очакваното, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,83% до 59,30 долара за барел за доставка през юли. Сортът Брент отчита ръст в цената си с 0,55% до 69,83 долара за барел.

Цените на суровините получават подкрепа от ограниченията в производството от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други големи производители, както и от спада в доставките от страна на Иран. В същото време признаците за готовността на Китай да ескалира търговската война със САЩ пораждат опасения за бъдещото търсене.

Запасите от суров петрол в САЩ се понижиха с 5,3 млн. барела до 474,4 млн. барела през седмицата, приключила на 24 май, сочат данни на Американския петролен институт. Това е много над очакванията на анализаторите за спад с 900 хил. барела. Официалните данни от Администрацията за енергийна информация се очакват по-късно в четвъртък.

Така или иначе цените на суровините продължават да се поддържат от затягането на доставките. Иранският износ на суров петрол се е понижил до по-малко от половината от априлските си нива от около 400 хил. барела на ден, показват данните от два различни източника от сектора. Това се случи, след като САЩ затегнаха санкциите срещу основния източник на доходи за Техеран – износа на петрол.

Много анализатори очакват ограниченията в доставките от страна на ОПЕК+ да бъдат удължени на срещата през следващия месец. Цените на петрола се повишиха с около 30% от началото на годината, когато ОПЕК+, включително Русия, намалиха производството като мярка против свръхпредлагането в световен мащаб.

На стоковите пазари златото поевтинява с 0,35% до 1281,80 долара за тройунция. Среброто и медта отчитат спад в цената си съответно с 0,32% и 0,04%.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се задържа стабилен на ниво от 98,15 пункта. Доларът поскъпва спрямо йената с 0,16%. Австралийският долар се търгува с преднина от 0,25% спрямо американския до 0,6934 долара.

*Информацията е актуална към 9:33 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още