IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола тръгнаха леко надолу*

Запасите от суров петрол в САЩ нараснаха със 7,2 млн. барела миналата седмица при очаквания за понижения с 425 хил. барела

10:14 | 04.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола тръгнаха леко надолу по време на азиатската сесия в четвъртък, но Брент остава близо до границата от 70 долара за барел, съобщава Ройтерс. Промяната в настроението на пазарите се дължи на изненадващия ръст на запасите в САЩ.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с 0,16% до 62,36 долара за барел за контракти с доставка през май. Понижението при сорта Брент е с 0,09% до 69,25 долара за барел.

Брент е успял да повиши цената си с близо 30% през тази година, докато ръстът при WTI е с близо 40%, като цените на „черното злато“ бяха подкрепени от затягането на световните доставки и сигналите за повишаване на търсенето.

„Като цяло има ясна възходяща тенденция, провокирана от ограниченията в доставките от страна на ОПЕК, както и от санкциите срещу Иран“, коментира Майкъл Маккарти, главен пазарен стратег в CMC Markets. Според него картината се подобрява и след последните данни за Китай и САЩ, както и от вероятността за споразумение между САЩ и Китай.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на Caixin/Markit в сектора на услугите се повиши до 54,4 пункта – най-високото му ниво от януари 2018 г. По този начин показателят се оттласна от четиримесечното си дъно, достигнато през февруари на ниво от 51,1 пункта.

Основна тема във фокуса на инвеститорите остават търговските преговори между Вашингтон и Пекин. Икономическият съветник на Белия дом Лари Кудлоу заяви, че двете страни очакват да постигнат значителен напредък в разговорите през настоящата седмица.

Цените на суровия петрол остават подкрепени и от споразумението между Ораганизацията на страните износителки (ОПЕК) и някои държави извън картела, включително Русия, за намаляване на добива на петрол с около 1,2 млн. барела на ден през тази година.

В същото време натискът от страна на САЩ върху Иран нараства, като тази седмица официален представител от администрацията на президента Доналд Тръмп заяви, че Вашингтон обмисля повече санкции срещу страната от Близкия Изток.

На този фон запасите от суров петрол в САЩ нараснаха със 7,2 млн. барела миналата седмица, след като нетният внос се покачи, съобщиха от Агенцията за енергийна информация. За сравнение, анализаторите очакваха свиване на запасите с 425 хил. барела.

Производството на суров петрол в САЩ се е повишило със 100 хил. барела на ден до рекордните 12,2 млн. барела на ден, след като се движеше около нива от 12-12,1 млн. барела на ден от средата на февруари.

На стоковите пазари златото поскъпва с 0,09% до 1296,50 долара за тройунция. Останалите метали също се търгуват на зелена територия.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се задържа стабилен на ниво от 97,09 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с 0,07% до 111,41 йени. Австралийският долар поскъпва спрямо американския с 0,04% до 0,7116 долара.

*Информацията е актуална към 9:09 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още