IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола вървят нагоре заради притеснения около предлагането*

Според проучване на Ройтерс обаче анализаторите са предпазливи в оптимизма си по отношение на цените на суровия петрол през тази година

08:47 | 01.04.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът поскъпва в понеделник, добавяйки към ръстовете от първото тримесечие, когато двата най-търгувани вида „черно злато“ отбелязаха най-голямото си увеличение от почти едно десетилетие, съобщава Ройтерс. Причината е, че страховете, свързани с доставките, се оказват по-големи от тези за забавяне на световната икономика.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI с доставка през май поскъпват с 0,65% до 60,53 долара за барел. При сорта Брент повишението е с 0,84% до 68,15 долара за барел за контракти с доставка през юни.

Санкциите на САЩ срещу Иран и Венецуела, както и ограниченията в доставките от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други големи производители извън картела, помогнаха за ръста на цените през тази година. Така, поне на петролните пазари, опасенията за глобалния растеж и търговската война между САЩ и Китай останаха на заден план.

„Поскъпването на петрола в бъдеще обаче ще бъде ограничено заради слабостта на световната икономика, както и заради способността на американските компании да увеличават производството си“, коментира Фин Зибел, старши икономист в National Australia Bank.

Според проучване на Ройтерс анализаторите са предпазливи в оптимизма си по отношение на цените на суровия петрол през тази година.

Американското правителство публикува в петък данни, от които става ясно, че вътрешното производство на страната се е понижило през януари до 11,9 млн. барела на ден.

Енергийните компании в САЩ пък са намалили броя на работещите сондажни платформи до най-ниското си ниво за близо една година по данни на Baker Hughes.

На стоковите пазари златото се задържа стабилно на нива от около 1298,10 долара за тройунция. Среброто, медта и платината поскъпват съответно с 0,10%, 0,82% и 0,57%.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,11% до 97,13 пункта. Доларът поскъпва с 0,16% спрямо йената до 111,04 йени. Австралийският долар се разменя с преднина от 0,37% спрямо американския до 0,7122 долара.

*Информацията е актуална към 8:19 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 5 години
Цените на петрола вървят нагоре, защото иде лято и големите пари искат по-високи цени за сезона :)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още