IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола записват леки понижения в началото на изборния ден в САЩ*

Надеждите са големите производители ще се въздържат от увеличаване на добива

10:13 | 03.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола записват леки поножения в началото на изборния ден в САЩ, запазвайки притесненията за търсенето на фона на увеличените доставки, съобщава Ройтерс.

Надеждите, че големите производители ще се въздържат от увеличаване на производството, помогнаха за ръста в цените в предишната сесия, но пазарът е изправен пред нови случаи на коронавирус, бързо нарастващи доставки в Либия и несигурност относно резултатите от изборите в САЩ.

Сортът Брент поевтинява с 0,44% до 38,80 долара за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол понижават цената си с 0,30% до 36,70 долара за барел.

„Въпреки че техническият анализ предвижда ръстовете от предходната сесия да продължат, ситуацията с търсенето и предлагането е различна, особено с Европа“, коментира Джефри Халей, старши пазарен анализатор  в OANDA в Сингапур.

Италия е последната държава в Европа, която затегна ограниченията заради COVID-19, включително ограничавайки пътуванията между най-тежко засегнатите региони и налагайки нощен полицейски час, който ще ограничи търсенето на гориво.

Цените на черното злато рязко спаднаха през последната седмица, след което се повишиха с близо 3%, след като руският министър на петрола проведе разговори с местните петролни компании в опит да забави увеличаването на добива на суров петрол, планирано за януари.

„Кремъл на практика удари с един куршум два заека - защити цените на петрола и ефективно се намеси в стремителния спад на рублата“, каза Стивън Инес, главен пазарен стратег в Axi.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, включително Русия, наречени заедно ОПЕК+, намали добива на петрол през май, за да подкрепи цените. През август организацията понижи производството със 7,7 млн. барела дневно, а сега планира да увеличи добива с 2 млн. барела на ден от януари.

Но с нарастващите случаи на COVID-19 в Европа и Съединените щати и скорошното бързо възстановяване на доставките на петрол от Либия след осеммесечна блокада Саудитска Арабия и Русия подкрепят отлагане на плановете за увеличаване на производството.

 Вниманието на инвеститорите е насочено към следващото заседание на ОПЕК на 30 ноември.

* Информацията е актуална към 9:45 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още