Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Централните банки са нетни „продавачи“ на злато за първи път от 2010 г.

Нетните продажби през третото тримесечие са в размер на 12,1 тона спрямо нетни покупки от 141,9 тона година по-рано, показва нов доклад

Централните банки са нетни „продавачи“ на злато за първи път от 2010 г.

Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на злато от централните банки превишават покупките за първи път от 2010 г. насам, след като някои страни производителки се възползваха от близо рекордните цени на благородния метал в опит да смекчат икономическия удар от коронавирусната пандемия.

Нетните продажби през третото тримесечие са в размер на 12,1 тона спрямо нетни покупки от 141,9 тона година по-рано, показва нов доклад на Световния съвет за златото, цитиран от Bloomberg. Основни двигатели на продажбите са Узбекистан и Турция, докато Руската централна банка записва първата си нетна тримесечна продажба от 13 години насам.

Макар че ръстовете през тази година бяха движени основното от борсово търгуваните фондове, покупките от централните банки също помогнаха за представянето на благородния метал през последните няколко години. Миналия месец Citigroup направи прогноза, че търсенето от централните банки ще се възстанови през 2021 г., след като се забави след почти рекордните покупки през 2018 г. и 2019 г.

„Не е изненадващо, че при сегашните обстоятелства банките може да се обърнат към своите златни резерви“, посочва Луис Стрийт, водещ анализатор на Световния съвет за златото. „На практика всички продажби са от банки, които купуват от местни източници, възползвайки се от високите цени на златото“, допълва тя.

Централните банки на Турция и Узбекистан са продали съответно 22,3 тона и 34,9 тона злато през третото тримесечие, посочват от Съвета за злато.

През август цената на златото достигна до рекордна цена от над 2075 долара за тройунция, но после намаля до около 1900 долара през последните седмици. Малко повече от час след началото на борсовата сесия в САЩ благородният метал поевтинява до 1873,30 долара за тройунция.

Като цяло през последното тримесечие търсенето на злато намалява с 19% на годишна основа до най-ниското си ниво от 2009 г. насам, което до голяма степен се дължи на по-слабия интерес към покупка на бижута. Търсенето на накити в Индия намаля наполовина, като това в Китай също се понижава.

Но покупките на бижута отчасти бяха компенсирани от 21-процентен скок в търсенето от инвеститори, показват още данните на организацията, събрани от Международния валутен фонд и  консултантската компания Metals Focus. Златните кюлчета и монети съставляват основна част от увеличението, докато потоците към борсово търгуваните фондове се забавят спрямо предходните тримесечия.

Общите доставки на злато са намалели с 3% на годишна основа, като производството остава потиснато дори и след отмяната на първоначалните блокади заради Covid-19 в страни като Южна Африка.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
3
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Турците явно искат да закърпят проблема с валутата.
1
 
6
 
2
studioaa до: Shadow1
преди 1 месец
Централните разполагат с нищожно количество злато. Даже ФЕД официално има едва около 8000 тона, най-много от всяка ЦБ, а това е по-малко от световния добив за 2 години... Над 90% от цялото добито някога злато е в частни ръце, а не в някоя ЦБ. Едно нещо е сигурно, цената на $, EUR или CHF ще върви само надолу спрямо златото постоянно докато тези валути съществуват.
4
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Обаче ако масово започнат да продават централните банки, бързо ще привършат купувачите и цената ще тръгне бързо надолу.

Още от Суровини
Огнян Николов: Петролът може да стигне цена от 100 долара за барел