IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за производствената инфлация в Китай насърчиха цените на медта

Други индустриални метали като паладия, цинка, никела и оловото също поскъпнаха

15:16 | 16.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на медта се повишават до тригодишен връх в понеделник, повеждайки нагоре и други индустриални метали, съобщава Investing.com. Импулсът за динамиката дойде от данни от Китай, които показаха, че производствените цени в страната са се повишили до шестмесечен връх през септември. Производствената инфлация възлезе на 6,9% на годишна база, което е над прогнозите за стойност около 6,3 на сто. Това е сигнал, че активността в промишленото производство и в строителството остава силна.

Фючърсите върху медта на платформата Comex в Ню Йорк поскъпнаха с 8,5 цента (около 2,7 на сто) до 3,218 долара за паунд. През нощта цените се повишиха до най-високото си ниво от август 2014 г. при 3,230 долара за паунд.

И други индустриални метали като паладия, цинка, никела и оловото поскъпнаха по време на ранната търговия.

Investing.com посочва, че Китай е най-големият потребител на метали в света, а строителството е ключов двигател на търсенето.

Очаква се новините от Китай да продължат да доминират тази седмица, тъй като страната се готви на конгреса на Комунистическата партия, който започва в сряда. Той се провежда всеки пет години и на него трябва да бъдат одобрени нови политики, както и да се вземат решения за редица лидерски постове за следващите пет години.

В четвъртък ще бъдат публикувани данните за експанзията през третото тримесечие и прогнозите са за ръст от 6,8%, което би било забавяне спрямо темпа през второто тримесечие (6,9 на сто).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още