Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Добивът на петрол в европейските страни от ОИСР расте през 2020 г.

Норвегия разшири работата в петролното поле "Йохан Свердруп", с което добивите се увеличиха с почти 18%

Добивът на петрол в европейските страни от ОИСР расте през 2020 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Тенденцията при добива на петрол в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е разнопосочна през 2020 година, сочи анализ на Международната агенция за енергетика (МАЕ). В "американските" членове има съществено намаление, в Азия ситуацията остава стабилна, а в Европа - добивът расте.

Данните показват, че европейските членове на Организацията увеличават добивите с 6,5% през миналата година, белязана от пандемията от коронавируса. Това се дължи основно на Нидерландия, където добивите се повишават с почти 33%. Норвегия разшири работата в петролното поле "Йохан Свердруп", с което добивът на петрол в страната се повиши със 17,8%.

Ръст записват още Италия (31%) и Германия (6%), но натежават данните за добива в Дания (-27,3%), и Великобритания (-6,4%).

Още по темата

По отношение на данните отвъд Океана добивът на петрол намалява с 4,4%. МАЕ отчита намаление в САЩ (-5,5%) и Канада (-5,1%), докато в Мексико ситуацията се променя минимално - със само 0,2% спад на годишна база.

Широки са границите спрямо членовете в Азия и Тихоокеанския регион. Като цяло страните от ОИСР в този регион отчитат нищожен ръст - от 0,1%, но в същото време Южна Корея увеличава добивите с почти 21%, а Нова Зеландия свива работата си по петролните полета и добивът намалява с 11,6%.

Строгите ограничения за придвижване по света свиха търсенето на горива, затова и не е изненада, че производството им намалява. Данните за страните от ОИСР показват намаление на производството на горива от 12,2% на годишна база.

Най-сериозно е то в САЩ  (-19,7%) и те допринасят за 62% от общото намаление сред всички държави в Организацията. В Европа производството на горива намалява също с малко над 12%, като основно влияние оказват Великобритания (-20%) и Италия (-18%).

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Германия търси суровини - на 4500 метра под морската дълбочина