Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Дървесината, а не златото, може да е следващото любимо убежище на инвеститорите

Цената на фючърсите се е удвоила от началото на април и е най-добре представящата се от водещите суровини тази година

Дървесината, а не златото, може да е следващото любимо убежище на инвеститорите

Снимка: Bloomberg L.P.

На фона на трудно възстановяващата се икономика заради пандемията и новото разпалване на китайско-американското напрежение инвеститорите се насочват към благородните медали, но може би пренебрегват едно друго убежище – дървесината.

Още по темата

Цената на фючърсите на дървесината се е удвоила от началото на април и е най-добре представящата се от водещите суровини тази година. Изненадващо, изпреварва дори златото и среброто – традиционните суровини убежища, посочва Bloomberg.

Очакванията бяха блокадите да намалят интереса към строежите и оттам към строителните материали. Но затворените у дома северноамериканци решиха да похарчат парите си за ремонти, точно когато намаляването на производството сви доставките.

По време на търговията в САЩ в петък цената на дървесината достигна 541,4 долара, което представлява ръст от над 3,6%. Сегашните стойности са и най-високите от поне две години насам.

Трябва да се отбележи обаче, че дървесината струва много по-малко от златото и повечето други метали и също така е предразположена към волатилност. Според производители като Canfor Corp. обаче търсенето ще остане силно и ръстът на цените ще продължи и през есента.

„Фокусираното върху дома търсене бе силно в сравнение с очакванията на когото и да е било“, посочи главният изпълнителен директор на Canfor Дон Кейн при представянето на тримесечните резултати на компанията.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
4
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Отчетът на WY e на 30-ти. Ако е положителен и върнат дивидента, цената отива поне +6-7% на момента.
2
 
3
 
1
преди 1 месец
Ша ядът ДЪРВОТО инвеститорите...

Още от Суровини
Сигналът за спазване на съкращенията в ОПЕК+ дава тласък на петролните цени*