Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Гигантът Exxon се предаде пред активистите от Engine №1

През декември на Wall Street се смяха на претенциите на малкия хеджфонд, но днес той е с двама членове в борда на петролния гигант

Гигантът Exxon се предаде пред активистите от Engine №1

Снимка: Bloomberg LP

Когато през декември 2020 година хеджфондът Engine №1, създаден само преди броени дни, се закани да промени стратегията на гиганта Exxon Mobil по отношение на екологичните цели, мнозина на Wall Street се смяха. Тогава компанията имаше нищожен дял от 40 млн. долара от капитала на някога най-скъпата публична компания, разказва Ройтерс.

Шест месеца по-късно малкият акционер вече има две места в борда на директорите на компанията и настоява Exxon да се ангажира по-сериозно с климатичните промени. Това се случва само ден, след друг голям успех на еколозите - съдебното решение срещу Royal Dutch Shell в Холандия, според което компанията трябва да предприеме по-рязко намаление на въглеродните емисии.

Осем от номинираните, включително и изпълнителният директор Дарън Уудс, са избрани в 12-членния Борд на директорите на Exxon, посочва още Ройтерс. Сред тях са и двама от Engine №1. Тъй като гласуването още не е приключило, компанията може да получи още едно място.

Още по темата

Компаниите с пазарна капитализация над 250 млрд. долара рядко изпадат в подобна ситуация. Според анализатори обаче случилото се в Exxon е факт благодарение на големите загуби, реализирани в последно време.

Изборът поставя под натиск Уудс, който се бори да докаже на акционерите, че Exxon вече напредва по отношение на целите за намаляване на емисиите, но успоредно с това възстановява и печалбите.

Истината е, че при управлението на Уудс Exxon записа годишна загуба от 22 млрд. долара, след като пандемията от коронавируса сви търсенето на горива. Компанията изостава от своите конкуренти по отношение на проекти за опазване на околната среда и залага на предвиждането, че търсенето на петрол и природен газ ще се запази още дълги години. По тази причина и Exxon всъщност увеличава разходите за добив на изкопаеми горива, за разлика от своите конкуренти.

Тези действия дразнят инвеститорите и това води и успеха на Engine, коментира още Ройтерс. Запознати обясняват, че ръководството на петролния гигант малко късно е реагирало на атаката на хеджфонда.

Според някои компанията всъщност много успешно е работила да загуби тази битка. Още през декември Робърт Еклъс, преподавател в Оксфордския университет, предрече, че Engine №1 ще има представители в борда на Exxon.

Едва през април мениджърите на Exxon обаче взимат на сериозно активистите от Engine - чак когато те изпращат писмо до акционерите, с което предупреждават, че има заплаха за бъдещето и дивидентите. Дълго време Exxon успя да запази размера на дивидентите без промяна, въпреки загубите и растящия до 69 млрд. долара дълг.  Но вече се повдигат въпроси дали на този фон ръководството ще успее още дълго да запази дивидентите си.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Може ли Европа да се измъкне от енергийната хватка на „Газпром“?