IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай предупреди за ожесточена конкуренция при редкоземните елементи

Надпреварата за тези ресурси води ди тяхното пилеене и създава допълнителни екологични рискове, изтъква китайският индустриален министър Сяо Яцин

09:47 | 01.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg</em></p>

Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg

Цените на китайските редкоземни минерали се понижават на фона на ожесточената конкуренция, сблъсквайки се със слаб темп на оползотворяване, което в крайна сметка ще доведе до състезание „с цената на всичко“, посочва министърът на индустрията на азиатската страна Сяо Яцин, цитиран от Ройтерс. 

„Нашите редкоземни минерали не се продават на„ рядка“ цена, а на „земна“ цена... заради конкурентното наддаване, с което се пилее ценният ресурс“, изтъква Сяо по време на пресконференция.

Заплахите на Китай, най-големият производител на редкоземни елементи в света – група от 17 минерала, използвани в производството на военно оборудване, при потребителска електроника и в автомобилната индустрия, да ограничи износа към САЩ, принудиха Вашингтон да се насочи към алтернативни доставчици.

Износът на редкоземни минерали от Китай достигна 5-годишен минимум през 2020 г. на фона на глобалния спад на търсенето, причинен от мерките за овладяване на пандемията от коронавирус, и на нарастващото предлагане на елементите от страна на други страни.

Китайското министерство на индустрията и информационните технологии предложи през януари да затегне регулирането на индустриалната верига на доставки на редкоземни минерали.

„Правителството трябва да играе своята роля при поддържането на пазарния ред, да разхлаби условията, които могат да бъдат разхлабени, и да контролира онова, което трябва да подлежи на контрол“, изтъква Сяо.

Според него някои производители добиват прекомерно големи количества редкоземни минерали, което води до екологични проблеми и до ниски нива на оползотворяване на ресурсите.

Междувременно, в индустрията липсват и продукти от редкоземни минерали за високи технологии като софтуерните разработки, което е в разрез с технологичните иновации и напредъка в това отношение, добавя Сяо.

„В това отношение трябва да се поучим от японските предприятия, тъй като много от тях имат богат опит с най-ценните от редкоземните метали“, посочва още министърът.

Квотата за добив на тези елементи в Китай през първата половина на 2021 г. е определена на 84 000 тона, което е с 27% повече спрямо година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още