Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Morgan Stanley: За да разберете цената на петрола, следете съотношението със златото

Понастоящем международните фючърси върху сорта Брент поевтиняват с над 35% от нивата си в началото на годината

Morgan Stanley: За да разберете цената на петрола, следете съотношението със златото

Снимка: Nina Westervelt/Bloomberg

Анализаторите от Morgan Stanley смятат, че съотношението между две от най-следени суровини в света си „заслужава да се подчертае“, като казват, че то може да бъде важно за тези, които търсят насоки за посоката на цените на петрола. 

„Съотношението между петрола и златото в исторически план е лош показател за бъдещите цени на петрола“, пишат Мартийн Ратс и Ейми Сърджанд от Morgan Stanley. „Въпреки това е интересно в своите крайности“, добавят те

Суровинните фючърси обикновено остават високи в периоди на висока инфлация, докато златото традиционно се използва за хеджиране срещу инфлацията. Тази положителна корелация често означава, че по-високите цени на петрола съвпадат с по-високите цени на златото, въпреки че едната не влияе пряко върху другата.

Съотношението петрол и злато илюстрира и колко барела петрол са необходими, за да се купи унция злато.

Още по темата

Понастоящем международните фючърси върху сорта Брент поевтиняват с над 35% от нивата си в началото на годината и изживяват най-лошата си година от 2015 г. В забележителен контраст фючърсите върху злато се търгуват с над 19-прочентов ръст през тази година. Това е най-доброто представяне на ценния метал от 2010 г.

В резултат на това американската банка заяви, че в момента съотношението петрол-злато се търгува в 99-ия си процентил от 1980 г., въпреки че се възстановява от над 40-годишното дъно в края на април.

Ратс и Сърджанд  обясняват, че когато е изразена в унции злато, сегашната цена на петрола е била "до голяма степен равна" с нивото на съотношението през 1986 г

Следователно, „за да се върне съотношението петрол към злато до историческата му средна стойност, цените на петрола ще трябва да се увеличат с приблизително 160%“, казват те, отбелязвайки, че тази прогноза предполага, че цените на златото ще останат непроменени.

Към 16:30 ч. българско време международният бенчмарк Брент поевтинява с 0,01 долара, до ниво от 43,32 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 40,81 долара за барел, което е повишение от 0,06 долара. От своя страна цената на златото бележи ръст от 0,53% до ниво от 1809,80 долара за тройунция.

 

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Петролът поевтинява заради притеснения за търсенето*