Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Над 400 въглищни мини ще бъдат разработени по света в следващите години

Основната част от новите проекти ще бъдат в Китай, Русия, Индия и Австралия

Над 400 въглищни мини ще бъдат разработени по света в следващите години

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки новите екологични цели 432 нови въглищни мини с общ капацитет на добива от 2,28 млрд. тона годишно ще бъдат разработени в света през следващите години. Информацията е от проучване на американския тръст Global Energy Monitor. 

В момента се разработват мини с планиран годишен добив от малко над 600 млн. тона, а за останалите 1,6 млрд. тона плановета са все още на хартия.

Още по темата

Основно тези нови мини ще бъдат разработени в Китай, Австралия, Индия и Русия. Само в Китай от новите мини ще се добиват по 452 млн. тона годишно.

Минните компании планират да повишат добивите си с 30% спрямо нивата от 2019 година до 2030 година на фона на призивите на Международната агенция за енергетика (МАЕ) за по-активни усилия за намаляването на емисиите, е изводът на Global Energy Monitor.

В доклада на организацията е написано, че за да бъде постигната целта от недопускане на повишаване на температурата с повече от 1,5°С през това столетие, минните компании трябва да съкращават добивите си с 11% всяка година до 2030 г.

В периода 2015-2019 г. работата на въглищните мини се свива в САЩ (-21%), както и в ЕС, заедно с Великобритания (-25%), показват още изчисленията на Global Energy Monitor. В същия период добивите на мините в Индонезия се повишава с 33%, а в Русия - с 17 на сто.

От данните на организацията се вижда, че основната част от въглищата в световен мащаб се използват от топлоцентралите (около 71%), като в Северна Америка тенденцията е обратна - 70% се използват от промишлеността - основно за металургията.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
0
 
3
преди 1 месец
Ужс ... ше има самоубийства на зеелените талибани со се и въглеродния фонд на юдеитеTHE ROCKEFELLER FOUNDATION COMMITS USD 1 BILLION TO GREEN RECOVERY IN DEVELOPING COUNTRIEShttps://***.iisd.org/sustainable-recovery/news/the-rockefeller-foundation-commits-usd-1-billion-to-green-recovery-in-developing-countries/ммм колко жалко че нема моат да продължават да ограбват развиващите се държави с техните зелени тъпотии, много жалко за тях НО ето има и справедливост в света хората ше се развият като пушляват, а тия ше почешат вентилатора, то не мое само си отгоре, треа малко и да га подъФчеш, нема как
1
 
1
 
2
Hahoto2 до: doba
преди 1 месец
Увехна явно!
1
 
1
 
1
преди 2 месеца
Зелков ?..

Още от Суровини
Петролните цени продължават спада си заради делта варианта*