Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Неочакваният спад в американските суровинни запаси оскъпява леко петрола*

Същевременно ОПЕК понижи допълнително прогнозата си за търсенето на петрл през 2020 г.

Неочакваният спад в американските суровинни запаси оскъпява леко петрола*

Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Цените на петрола се повишават леко в четвъртък на фона на неочаквания спад в американските суровинни запаси. От друга страна обаче притесненията за втора вълна на коронавируса продължават да бъдат високи, а мрачните коментари на управителя на Федералния резерв в САЩ Джером Пауъл натежаха над инвеститорските настроения, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 1,27 %, или 0,37 долара, до ниво от 29,56 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 25,61 долара за барел, което е повишение от 0,32 долара, или 1,27%.

През последните две седмици цените на „черното злато“ се повишиха, след като някои държави започнаха да намаляват ограничения и блокадите, за да могат фабриките и магазините да отворят отново. Но в Южна Корея и Китай броят на заразените нараства, а това поражда опасения относно възможната втора вълна на болестта, която би натежала върху икономическото възстановяване и търсенето на гориво.

Още по темата

Управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл предупреди в сряда за "продължителен период" на слаб икономически растеж и призова за допълнителни фискални разходи, за да се предотврати опасността от вируса.

„Трудно е да се развълнуваме от сегашното слабо възстановяване на търсенето, когато в най-голямата икономика в света има значителна несигурност за перспективите и рисковете“, каза Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA.

Спадът в американските запаси от суров петрол предостави известна подкрепа на цените в началото на търговската сесия, но Moя смята, че през следващите няколко седмици ще са необходими много по-големи намаления на този показател за продължаване на ценовия възход.

Американските сурови запаси са се понижили със 745 000 барела до 531,5 милиона барела през седмицата, завършила на  8-и май, отбелязвайки първия си спад от януари, съобщиха от Администрацията за енергийна информация в сряда. Във вторник обаче от Американският петролен институт обявиха нарастване на показателя.

От своя страна от Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) заявиха в сряда, че очакват глобалното търсене на петрол през 2020 г. да се свие с 9,07 милиона барела на ден. В предходната си прогноза картелът очакваше свиване в търсенето на годишна база от 6,85 милиона барела на ден. Според организацията най-стръмният спад в търсенето ще се наблюдава именно през второто тримесечие на годината.

„През второто тримесечие търсенето на петрол от ОПЕК е едва 16,77 милиона барела на ден, много под нивата на продукцията на организацията, дори когато се вземе предвид съкращенията от страна на ОПЕК+“, заявиха от ING Economics.

Представителите на държавите от ОПЕК+ се споразумяха през април за съкращения на добива си  с рекордните  9,7 милиона барела на ден през май и юни. Саудитска Арабия, фактически лидер на ОПЕК, също заяви, че ще намали собствената продукция с допълнителни 1 милион барела на ден до 7,5 милиона барела на ден от юни.

От своя страна цената на златото бележи ръст от 0,36% до ниво от 1722,60 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:05 ч.

 
По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Цените на петрола поеха надолу в очакване на срещата на ОПЕК+*