Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Норвегия ще похарчи рекордна сума от суверенния си фонд, за да се справи с кризата

Осло ще представи промените в бюджета, който търпи двоен удар - и заради икономическата криза, и заради срива на цените на петрола

Норвегия ще похарчи рекордна сума от суверенния си фонд, за да се справи с кризата

Снимка: Carina Johansen/Bloomberg

Норвегия планира да похарчи рекордните 420 млрд. крони (41 млрд. долара) от петролното си богатство през тази година, за да устои на бруталния спад на икономиката заради коронавируса Covid-19, предава Bloomberg.

Най-богатата северна икономика и най-големият производител на петрол и газ в Западна Европа е силно засегнат на два фронта. Пандемията от новия коронавирус спря активността на континента и доведе до срив на световния пазар на суров петрол.

Правителството на Норвегия очаква брутният вътрешен продукт на континенталната част да спадне с 4% през тази година. Рецесията може да се задълбочи, тъй като „неопределеността е необичайно висока“, предупреждава кабинетът в свое изявление с ключови данни от ревизирания бюджет, което ще представи по-късно днес.

Норвегия натрупа суверенен фонд за богатство от 1 трлн. долара благодарение на производството на петрол. Това дава на страната огромна фискална мощ.

Така нареченият структурен коригиран с петрола дефицит ще представлява 4,2% от стойността на фонда през тази година, като надвишава фискалното правило на страната от 3%.

Още по темата

„Сметката е голяма“, коментира финансовият министър на скандинавската страна пред радио NRK. „Трябва да сме наясно, че тъй като сега харчим повече пари, това означава, че ще има по-малко пари през следващите години“, допълва той.

Когато разходите за производството на петрол надвишават приходите на държавата от нефтени дейности, правителството прави тегления от фонда. Въпреки че това се случи по време на предишния спад на цената на петрола, 2020 г. ще бъде първата година, в която отливът надвишава собствения паричен поток на фонда от дивиденти и лихвени плащания. Това го принуждава да се раздели с някои активи. Сумата за теглене ще бъде включена в плана за разходи на страната.

Графика: Bloomberg

През април правителството на Норвегия заяви, че очаква спешните мерки - от компенсиране на загубените приходи до гарантиране на заеми и увеличаване на обезщетенията за безработица, ще отслаби бюджета за тази година с 201 млрд. крони в сравнение с първоначалния план, представен през октомври. Сумата само нараства в последните седмици.

Норвегия вече започна постепенно да възобновява икономическата активност, отвори училищата и премахна ограниченията за много предприятия, след като броят на заразените с коронавируса вече е под контрол. Страната обаче е силно зависима от износа на петрол и спадът ще има дългосрочни последствия за икономиката и.

Успоредно с фискалния отговор на правителството централната банка на Норвегия намали основния лихвен процент до нула. Институцията се намеси и в подкрепа на слабата крона и предостави евтина ликвидност на банките.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Цените на петрола се отправят към втори пореден седмичен ръст*