IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата търговска несигурност повлече цените на петрола надолу*

Оптимистичните коментари на генералния секретар на ОПЕК не успяха да внесат положителен заряд на петролните пазари

10:25 | 08.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка:Архив на Ройтерс

Цените на петрола се понижават в петък сутринта на фона на несигурността дали и кога САЩ и Китай ще се споразумеят за дългоочакваната сделка за прекратяване на търговски спор, предава CNBC.

Цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 43 цента или 0,69%, до 61,86 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американският лек суров петрол WTI поевтиняват с 50 цента до 56,65 долара за барел.

Тази седмица се оказа силно динамична за цените на петрола. Трейдърите отново се фокусираха върху търговската война между двете най-големи икономики в света, която забави глобалния икономически растеж и накара анализаторите да понижат прогнозите си за търсенето на петрол.

В четвъртък китайското министерство на търговията заяви, че през последните две седмици страните са се споразумели да отменят търговските мита, но не посочи времеви ориентири относно кога точно ще се случи това. Но този коментар беше поставен под съмнение, скоро след като Ройтерс съобщи, че планът е изправен пред твърдата вътрешна опозиция в администрацията на САЩ.

Вниманието на пазарните участници през тази седмица беше привлечено и от оптимистичните коментари на генералния секретар на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) Мохамед Баркиндо по отношение на перспективите за 2020 г. на фона на потенциалното положително развитие на преговорите между Пекин и Вашингтон, което може да направи излишно всяко по-дълбоко свиване на петролната продукция. Въпреки тези коментари страните от ОПЕК и техните партньори в групата ОПЕК+ ще се срещнат на 5 и 6 декември във Виена, за да обсъдят евентуално намаляването на добива.

За понижението на цените спомагат и нарастващите петролни запаси в САЩ. Администрацията за енергийна информация (АЕИ) обяви в сряда, че запасите от суров петрол са се повишили рязко през миналата седмица заради спада в износа въпреки намаляването на производството от страна на рафинериите. По данни на АЕИ запасите в Кушинг, Оклахома, където е разположен центърът за доставка на WTI, са се повишили с 1,7 милиона барела.

От своя страна, цената на златото бележи ръст от 0,33% до ниво от 1471,30 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:55 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още