IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакванията за забавяне на глобалната икономика надделяват над петролните пазари*

Международната агенция по енергетика предупреди ОПЕК и другите производители за негативните последици от спада в предлагането

10:14 | 20.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пазарите на петрол изгубиха скорост, отчитайки понижения по време на азиатската сесия, докато сутринта българско време се засили волатилността. Несигурността на пазарите се дължи на влошаването на глобалните икономически перспективи и увеличаването на петролното производство в САЩ, които взеха превес над очакванията за намаляване на доставките от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI с доставка през януари поскъпват с 0,53% до 56,76 долара за барел. Сортът Брент поевтинява с 0,61% до 66,38 долара за барел.

Цените на петрола са с почти една четвърт под стойностите, достигнати в началото на октомври, най-вече заради натиска, който идва от страна на увеличеното предлагане, особено от САЩ.

Производството на суров петрол в САЩ се е повишило с почти 25% през тази година до рекордните 11,7 млн. барела на ден. А това се случва на фона на очаквания за забавяне на световния икономически растеж.

Опасявайки се да не се повтори ситуацията от 2014 г., ОПЕК настоява за намаляване на предлагането от 1 млн. до 1,4 млн. барела на ден.

„Очакваме ОПЕК да се съгласи да свие предлагането на следващото си официално заседание на 6 декември“, заявиха от френската банка BNP Paribas. В тази връзка от финансовата институция очакват Брент да се възстанови до около 80 долара за барел преди края на годината. Прогнозата на BNP Paribas за следващата година е средните цени на WTI и Брент да бъдат съответно 69 долара за барел и 76 долара за барел.

Международната агенция по енергетика предупреди ОПЕК и другите производители за негативните последици от спад в предлагането, като много анализатори се опасяват, че повишението на цените може да се отрази негативно върху потреблението.

На стоковите пазари златото остава стабилно на ниво от 1225,40 долара за тройунция. Като цяло обаче ценните метали не успяват да намерят единна посока на движение във вторник.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с минималните 0,03% до 96,14 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с 0,02% до 112,53 йени. Австралийският долар се търгува по-ниско спрямо американския с 0,08% до 0,7288 долара.

* Информацията е актуална към 9:29 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още