Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

ОПЕК може да ограничи още производството заради растящящата продукция извън картела

Организацията на страните износителки на петрол намали прогнозата си за търсенето със 130 хил. барела на ден през тази година

ОПЕК може да ограничи още производството заради растящящата продукция извън картела

Централата на ОПЕК във Виена. Снимка: Ройтерс

 

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) намали прогнозата си за световеното търсене на суров петрол, след като конкурентите увеличиха производството, създавайки предпоставки за разширяване на въведените ограничения за добив и след юни, съобщава Ройтерс.

Продължаващото свиване на доставките допълнително ще подкрепи цените на суровината, които са нараснали с около 25% през тази година. Подобен ход обаче може да предизвика гнева на американския президент Доналд Тръмп, който на няколко пъти вече поиска ОПЕК да отслаби усилията си за затягане на пазара.

Още по темата

В месечния си доклад ОПЕК посочва, че търсенето на суров петрол през 2019 г. ще достигне средно ниво от 30,46 млн. барела на ден, което е със 130 хил. барела петрол на ден по-малко от прогнозата от миналия месец. Това е и под нивата, които в момента се произвеждат в рамките на картела.

ОПЕК, Русия и няколко други държави извън организацията, намалиха производството си с 1,2 млн. барела на ден от 1 януари. А според доклада от четвъртък нарастващото производство извън групата налага необходимостта от продължаващо ограничаване на доставките от страна на ОПЕК+.

„Търсенето на петрол все още е под обемите, които се очаква да предложат на пазара през тази година страните извън ОПЕК“, се посочва още в доклада на картела. Според организацията това подчертава необходимостта споделената отговорност на всички участващи страни производителки да продължи, за да се подкрепя стабилността на петролния пазар през 2019 г.

Според източници от ОПЕК вероятният сценарий е разширяване на мерките за ограничаване на производството. Групата и нейните съюзници ще се срещнат през април и през юни, за да обсъдят общата си политика.

В доклада си ОПЕК заявява, че добивът на петрол в рамките на организацията е намалял с 221 хил. барела на месечна база до 30,55 млн. барела на ден през февруари. Според изчисления на Ройтерс това означава, че поетите анагажименти за намаляване на продукцията се изпълняват на 105% спрямо януари.

И докато Саудитска Арабия е намалила производството си дори повече, отколкото изисква квотната сделка, най-голямо свиване се наблюдава през януари във Венецуела. Износът на южноамериканската страна пострада сериозно от наложените американски санкции.

Въпреки това според ОПЕК все още е възможно на пазара да появи пренасищане. В доклада на петролната организация се посочва, че запасите от суров петрол в развитите икономики са над петгодишната си средна стойност през януари. 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Цените на петрола се насочват към най-големия си седмичен спад за годината*