IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК одобри дългосрочната си стратегия

Преговорите са протекли без конфликти, съобщават източници на Ройтерс

21:57 | 31.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Представителите на ОПЕК са одобрили днес документ, очертаващ дългосрочната стратегия на картела. Това е признак, че страните членки на организацията бележат напредък в изглаждането на различията си по въпросите как и кога да наложат контрол на добива и съответно и на цените, предаде Ройтерс.

Одобрението на документа се отлагаше няколко пъти. Страни членки като Алжир и Иран настояват, че ОПЕК трябва да бъде готова да защити цените на петрола, като намали добива. От края на 2014 г. обаче лидерът на организацията Саудитска Арабия защитава позицията, че цените на петрола трябва да се определят от пазара и добивът не трябва да се ограничава, за да не се отстъпи пазарен дял на производителите с по-високи разходи.

Впоседствие обаче, след последното отхвърляне на дългосрочната стратегия на ОПЕК през май, кралството промени мнението си и през септември ОПЕК постигна съгласие, че трябва да ограничи добива, за да подкрепи цените - първото подобно решение от 2008 г.

Четирима източници от организацията са съобщили пред Ройтерс, че управителният съвет на ОПЕК, който обсъжда актуализация на дългосрочната стратегия от 2015 г., се е събрал във Виена и е одобрил най-новата версия.

Направени са само някои промени, като този път преговорите са протекли без конфликти.

ОПЕК не трябва да се завръща към индивидуални квоти и трябва да бъде нещо повече от "една говорилня", казват източниците. Страните членки са единодушни, че организацията трябва да се завърне към ролята си да управлява пазара, от което на практика се отказа през 2014 г., и да стане по-проактивна в предвиждането на промени в моделите на търсене и предлагане, обясняват източниците.

Изпълнението на реалните ограничения на добива остава предизвикателство за картела, който в петък след многочасови преговори не успя да стигне до компромис на фона на възраженията на Иран, отбелязва агенцията.

Генералният секретар Мохамед Баркиндо продължава да е оптимист за постигането на окончателно споразумение на срещата на 30 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 7 години
и така до утрешната статия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още