IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Късите позиции по петрола се увеличават заради съмнения за сделка на ОПЕК

Ирак се присъедини към други страни с искане да не ограничава добива си на петрол

11:21 | 31.10.16 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Все по-големият списък от страни членки на ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол), които искат освобождаване от задължението за планираното намаляване на добива на петрола, е довело до очаквания за поевтиняване на фючърсите върху суровината, коментира Bloomberg.

Финансовите мениджъри са увеличили залозите си върху по-евтин американски суров петрол за пръв път от пет седмици, след като Ирак се присъедини към Иран, Нигерия и Либия с искане да бъде изключен от първото споразумение на ОПЕК за намаляване на добива от осем години. Сделката бе достигната в Алжир на 28 септември и изпрати фючърсите нагоре. Но вътрешните разногласия за това как да се приложат пониженията предотвратиха достигането на споразумение за сътрудничество с други основни доставчици този уикенд във Виена.

ОПЕК договори миналия месец в Алжир намаляване на производството си до диапазона от 32,5 млн. до 33 млн. барела на ден и трябва да финализира сделката на срещата на високо равнище на 30 ноември във Виена. Благодарение на споразумението цените на петрола се вдигнаха до 15-месечен връх над 50 долара за барел по-рано този месец, но след това се понижиха заради съмненията, че групата ще изпълни обещанието си. Над 18 часа разговори този уикенд в австрийската столица доведе просто до обещание, че най-големите производители в света ще продължат с преговорите.

„За ОПЕК ще бъде невъзможно да достигне до споразумение за намаляване на добива“, каза Марк Оуткинс, инвестиционен мениджър към The Private Client Group, част от U.S. Bank, който наблюдава активи за 136 млрд. долара. „Най-доброто, което може реалистично да се очаква е замразяване. Иран, Либия и Нигерия вероятно ще получат позволение да повишат добива си до нивата преди прекъсванията“.

ОПЕК сигнализира миналия месец, че Иран, Нигерия и Либия няма да намаляват добива си заради санкциите и проблеми със сигурността, които ограничиха производството им. Ирак, позовавайки се на войната с бойците на ИДИЛ, иска подобно отношение.

„Има много време, за да се измени пазарът, а може би и повече от веднъж преди срещата на 30 ноември“, каза Тим Евънс, енергиен анализатор в Citi Futures Perspective в Ню Йорк. „Дори официалната среща на ОПЕК може да не отговори на всички въпроси, които имаме. Ще се нуждаем от още време, за да оценим съответствието със споразумението и да видим дали то има реално влияние върху пазара“.

Освен че късите позиции по американския суров петрол в седмицата до 25 октомври се увеличават, хедж фондовете намаляват дългите си позиции, показват данни на Комисията за търговия със стокови фючърси. Нетна дълга позиция в резултат на това отчита спад от 8%.

Американският суров петрол поевтиня с 0,7% до 49,96 долара за барел през съответната седмица. Цените се понижават за втори пореден ден в понеделник с 0,16% до 48,62 долара за барел към 10:48 ч. българско време.

„В момента положението не изглежда добре, но тези неща винаги може да се променят в последния момент“, каза Майк Уитнър, ръководител на проучванията на пазара на петрол в Societe Generale в Ню Йорк. „Залогът тук е страшно висок. Ако те не достигнат до споразумение, петролът ще се срине рязко и за нула време ще достигне 40 долара“.

14-те страни членки на ОПЕК са добили рекордните 33,75 млн. барела на ден през септември, сочат оценки на Bloomberg. Производството на Ирак е достигнало рекордните 4,54 млн. барела на ден миналия месец, а добивът на Иран се е увеличил до 3,63 млн. барела – най-високото му ниво от юни 2011 г.

Късата позиция на паричните мениджъри по американския суров петрол отчита ръст от 0,4% до 56 563 фючърси и опции, казва Комисията. Дългата позиция отбелязва спад от 6,6% - най-големия от август насам.

„Все пак смятам, че ще има споразумение, защото залогът е твърде голям“, казва Уитнър. „Ако няма напредък в краткосрочен план, смятам, че Саудитска Арабия, Русия, Иран и Ирак ще се съберат и ще постигнат сами сделка. Четирите страни имат стимул да постигнат споразумение преди 30 ноември“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
4
rate up comment 6 rate down comment 11
lyusien
преди 7 години
Инвестор защо пускате такива като Михаелис *** един друг със чук вместо глава на раменете Та те ви развалят имиджа с глупостите които ръсят Вие сте сериозен сайт за икономическа информация Най накрая ще ми писне и ще ви напусна сайта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
0pk
преди 7 години
Пфф, ме кък - ний ше сме конкуренти и на идиловската нафта :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 2
nobel
преди 7 години
А какво ли ще стане като се включим и ние с добива на петрол от Черно море?! Ще им разбием всичкото намаляване на добивите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
lyusien
преди 7 години
Подгответе се за стабилни цени на петрола -но на ниски нива Между 43 и 48 долара за барел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още