IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните компании сменят тактиката при проучванията и свиват разходите

Оскъдните открития, последвани от срив в цените, накара компаниите да понижат разходите и да се отдръпнат от скъпото, високорисково проучване

09:23 | 29.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През юни тази година петролният гигант BP обяви, че направил „важно“ откритие в Египет. То обаче се оказа скромно находище на природен газ, което дори не влезе в топ 50-те находища от 2012 г. насам. Самият факт, че BP и партньорската компания Eni го определиха като голям успех е показател за това, какви са времената за петролната индустрия, пише Wall Street Journal.

Години наред големите петролни и газови компании наливаха големи суми в проучването за големи находища на трудни места. Опитът им през последните години обаче не беше белязан от кой знае какъв успех, а оскъдните открития бяха последвани от срив в цените. Това накара компаниите да понижат разходите и да се отдръпнат от скъпото, високорисково проучване.

На глобално ниво разходите за проучвания за петрол през 2015 г. бяха на най-ниско ниво от 2007 г. През последните две години и половина е бил открит по-малко конвенционален петрол и газ (за разлика от суровините от шистови и пясъчни находища) отколкото само през 2012 г., сочат данни на шотландската консултантска компания Wood Mackenzie.

Очаква се петролните компании да продължат да изпитват натиск върху бюджетите за проучване, когато през идната седмица бъдат публикувани редица корпоративни отчети. 

Някои в индустрията смятат, че спадът в разходите за проучвания в крайна сметка ще допринесе за понижение в добива, а оттук – за ръст в цените. Енергийният министър на Саудитска Арабия Халид ал Фалих заяви по-рано този месец в Лондон, че по-ниските инвестиции вследствие на ниски цени през последните две години ще доведат до „период с недостиг на предлагане“.

Други казват, че това е новата нормалност, в която гиганти като BP и Shell все повече ще се фокусират върху по-малко рискови проучвания и по-достъпни находища. Освен това те ще използват някои от средствата, които по-рано биха били заделени за проучвания, за да купят вече открити находища от по-малки компании.

Периодът на пестеливи проучвания в днешно време идва, след като фирмите разшириха именно тези дейности в началото на хилядолетието на фона на високи цени и високо търсене в Азия, припомня Wall Street Journal.

Сондажите се насочиха към Арктика, тъй като продукцията от лесно достъпните находища се понижи. Разходите се увеличиха, но не и успехът. Оставяйки настрана неконвенционалните находища, обемите открит петрол и газ се понижаваха от 2010 г., сочат данните на Wood Mackenzie. И докато големите компании правеха „сухи“ сондажи, малките фирми добиваха все повече шистов петрол, което доведе до срива на пазара през 2014 г.

Големите компании реагираха с големи съкращения. BP, Eni и конкурентите им понижиха разходите за проучване с 35% през 2015 г. спрямо 2013 г., показват още анализите на Wood Mackenzie. Много проекти днес са нискорискови, а перспективите пред тях също не са особено високи.

„Свиваме проучванията и фокусираме усилията си върху увеличаване на добива в краткосрочен план“, заяви по-рано тази година Бърнард Лууни, директор в BP за проучвания и добив. BP понижи разходите за проучвания от 3,5 млрд. долара през 2013 г. до около 1 млрд. долара тази година. Италианската Eni – една от най-успешните компании през последните 10 години, що се отнася до проучвания – има цел да открие нови находища в размер на 1,6 млрд. барела между 2016 и 2019 г. при разходи 2,30 долара за барел. През последните осем години компанията отрки 11,9 млрд. барела при разходи 1,20 долара за барел.

„Това е голям преход за големите петролни компании, които направиха стратегиите си така, че да намират достатъчно конвенционелен петрол и газ, които да заменят всички барели, които добиваха всяка година“, казва Андрю Лейтам, вицепрезидент на Wood Mackenzie. “Днес конвенционалното проучване изглежда може да добави около 50% действителния добив, което кара фирмите да разчитат на неконвенционални находища като шистовите, както и да придобиват други компании, за да поддържат добива”, посочва още той.

Shell например купи BG Group за около 50 млрд. долара по-рано тази година. Освен това компанията сви бюджета си за проучвания наполовина тази година. По-рано Shell се оттегли от сондажите в Арктика близо до Аляска, след като през 2015 г. осъществи един от най-скъпите си сондажи, без да се увенчае с успех.

През последните години имаше изолирани случаи на големи находки. Миналата година Eni откри големи газови находища край Египет, а Exxon откри петрол близо до бреговете на Гвиана. Но големите компании все по-често предпочитат по-малки проекти.

И все пак въпреки големите съкращения на разходите броят на приключените проучвания миналата година се е понижил с едва 11% спрямо средното ниво за последните четири години. Това се дължи на повишена ефективност, както и на фокуса върху по-нискорискови проекти, смятат от Wood Mackenzie.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още