IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азербайджан: Приемането на пътна карта за добива на петрол зависи от Иран и Ирак

В края на септември на неформална среща страните членки от ОПЕК се договориха за понижение на добива в картела до 32,5-33 млн. барела дневно

11:59 | 29.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Приемането на пътна карта за стабилизиране на добива на петрол на заседанието на ОПЕК днес зависи до голяма степен от позицията на Иран и Ирак. Това заяви пред медии азербайджанският министър на енергетиката Натик Алиев, цитиран от БТА. 

„Всичко ще зависи от страните членки на ОПЕК и най-вече от държави като Иран и Ирак“, посочи той на въпрос дали очаква на днешното заседание, включващо членки и нечленки на картела, да бъде окончателна съгласувана пътна карта на механизъм за стабилизиране на добива на черно злато.

Припомняме, че в края на септември на неформална среща страните членки от ОПЕК се договориха за понижение на добива в картела до 32,5-33 млн. барела дневно, но детайлите по сделката предстои да бъдат договорени на официалното заседание на групата във Виена на 30 ноември. 

Все пак някои анализатори не са такива оптимисти за това дали някои членки на ОПЕК и Русия ще склонят на понижение в продукцията.

„Ирак и Иран казват, че няма да се присъединят към инициативата по различни причини, а Русия говори по-скоро за замразяване, а не за понижение, така че бремето за постигане на споразумение ще се стовари върху Саудитска Арабия“, казва Джефри Хейли, старши пазарен анализатор в инвестиционния посредник OANDA в Сингапур.

„До срещата на ОПЕК на 30 ноември изведнъж се оказва, че има доста време и изглежда половината от картела иска за тях да се направят изключения“, посочва той.

Според BMI Research най-вероятният резултат от заседанието на 30 ноември ще бъде хлабаво споразумение за намеса на петролния пазар, а ОПЕК ще се затрудни да постигне консенсус за понижение на добива до 32,5-33 млн. барела на ден, каквато беше предварителната договорка от края на септември.

„Предвид скептицизма за понижението в добива и предвид свръхпредлагането, прогнозираме значителни движения в низходяща посока при цената на петрола през идните седмици“, казват още анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още