IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК повиши прогнозите си за растежа на петролния добив извън картела

Според новите прогнози производството, особено от американските шистови полета, носi „значителни несигурности“ за петролния пазар

12:14 | 14.12.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ревизира нагоре данните за растежа на производството за страните извън картела за тази и следващата година. Според новите прогнози производството, особено от американските шистови полета, носи „значителни несигурности“ за петролния пазар, пише Financial Times.

В месечния си доклад за пазара на петрол групата казва, че ръстът на предлагането извън ОПЕК за 2017 г. ще бъде от 810 хил. барела на ден, което е със 150 хил. барела повече в сравнение с предишните очаквания.

За 2018 г. ОПЕК оценява растежа извън организацията на 990 хил. барела на ден, или със 120 хил. барела повече в сравнение с предишните прогнози.

„По-високият от очаквания ръст на предлагането в САЩ, Канада и Казахстан е ключов фактор, който допринася за възходящите корекции, но най-вече шистовия петрол в САЩ“, казва ОПЕК. „Инерцията, наблюдавана тази година, се очаква да продължи и през 2018 г. на фона на засилените инвестиции в шистов петрол в САЩ и по-добрата ефективност на кладенците“.

Прогнозата за 2018 г. за предлагането извън ОПЕК е „свързано със значителни несигурности“, особено по отношение на развитията при американския шистов петрол, казва ОПЕК.

Представянето на шистовите производители в САЩ и на други страни извън картела е във фокуса на вниманието, след като квотната сделка на ОПЕК и други страни, включително Русия, бе удължена до края на 2018 г.

Според организацията добивът на нейните страни членки ще бъде от 33,2 млн. барела на ден през 2018 г., което е над нивата от тази година и малко повече от очакванията на картела за търсенето на петрол през следващата година. През ноември производството е било от почти 32,5 млн. барела на ден.

Въпреки това в доклада се казва, че „продължителните усилия на ОПЕК и страни извън ОПЕК да подкрепят стабилността на петролния пазар трябва да доведе до значително понижение на излишните глобални резерви, достигайки до балансиран пазар в края на 2018 г.“.

Прогнозите са глобалното петролно търсене да се увеличи с 1,5 млн. барела на ден през 2017 г., което съответства на очакванията от миналия месец и на нивата за следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още