IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Total надмина прогнозите, подкрепена от добива на петрол и газ

Френският концерн е единственият европейски представител на Big Oil, който запази дивидента през тази година

13:12 | 30.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Френският енергиен гигант Total SE отново доказва, че умее да се справя в тежки за петролната индустрия времена, отчитайки печалба за третото тримесечие, която надминава пазарните прогнози, съобщава Bloomberg.

Компанията продължава да изплаща дълговете си и да поддържа щедър дивидент. 

Total обяви, че може да задържи устойчивостта на своята рентабилност при цени на петрола на ниво от 40 долара за барел, докато пазарът регистрира спадове, каквито не са виждани от май насам.

Според компанията сигурността на петролния пазар остава, тъй като тя зависи от скоростта на глобалното икономическо възстановяване.

Коригираната нетна печалба на концерна за третото тримесечие достига 848 млн. долара, което е със 72% по-малко от печалбата, регистрирана преди година, но надминава средната оценка на анализаторите от 478 млн. долара.

„Total не е имунизирана срещу насрещните ветрове в сектора и има сходни експозиции като другите представители на сектора, но балансът остава силен“, споделя Бирадж Борхатария, анализатор в RBC. По неговите думи компанията е успяла да балансира между нарастването на своя нисковъглероден бизнес, поддържането на основните въглеводородни операции и поддържането на дивидента.

total total

Досега през тази седмица европейските конкуренти на Total Repsol SA и BP Plc обявиха скромна печалба, докато италианската Eni SpA и австрийската OMV AG отчетоха загуби през тримесечието. В същото време американският петролен концерн Exxon Mobil Corp. заяви, че ще съкрати глобалната си работна сила с 15%, за да се приспособи към по-ниските цени на петрола.

Въпреки че Royal Dutch Shell Plc отчете по-добри от очакваното тримесечни финансови резултати, англо-холандската компания продължава да изпитва трудности при привличането на инвеститорите, които обръщат фокуса си към Total, понижавайки размера на дивидента през април.

Total е единственият европейски представител на Big Oil (събирателно название за най-големите петролни компании в света – бел. ред.), който остави дивидента непокътнат през тази година.

Разходите

Компанията се възползва от съкращения на разходите, инициирани от предишния спад на петролната индустрия преди пет години и инвестициите в евтини барели. Нейните оперативни разходи нагоре по веригата са намалели наполовина от 2014 г. насам до 5 долара за барел, което според Total е най-ниското ниво сред петте големи европейски петролни играчи.

Съотношението нетен дълг към коригиран собствен капитал на Total достига 22% към 30 септември, отчитайки спад от 23,6% три месеца по-рано. Коригираният към дълга паричен поток на компанията възлиза на 4,3 млрд. долара, което е с 41% по-малко от година по-рано. 

За да преодолее продължаващия спад, Total намали прогнозата си за нетните капиталови разходи за тази година с 1 млрд. долара до по-малко от 13 млрд. долара. Компанията също така заяви, че ще надхвърли целта си за икономии от 1 млрд. долара при оперативните разходи.

Втечнен природен газ

По-голямата част от печалбата на компанията през третото тримесечие се дължи на производството на петрол и газ и продажбите на бензиностанциите. Бизнесът с втечнен природен газ (LNG) на Total беше засегнат от ценовия спад и рафинериите на компанията отбелязаха загуба поради слабото търсене, особено по отношение на реактивното гориво.

Total очаква, че увеличението на цените на петрола през второто и третото тримесечие ще има положително въздействие върху средната продажна цена на LNG през четвъртото тримесечие. Маржовете при операциите за рафиниране се възстановяват от началото на четвъртото тримесечие, въпреки че остават крехки предвид слабото търсене на реактивно гориво, изтъкват от френския концерн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още