IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загърбва ли Chevron шистовата индустрия, за да се разшири в Близкия изток?

Последните планове на изпълнителния директор Майкъл Уирт разкриват съкращения на разходите в САЩ и разширяване на бизнеса в Източното Средиземноморие

18:25 | 26.10.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

След години на засилен фокус върху американската шистова индустрия Chevron Corp пренасочва залозите към природния газ в Близкия изток - един политически нестабилен регион, където енергийните компании отдавна действат предпазливо, пише Ройтерс.

Стратегията на главния изпълнителен директор Майкъл Уирт за дистанциране от родната американска индустрия е подкрепена от прогнозата, че Близкият изток навлиза в ера на помирение, която ще го направи идеален за извличане на ресурси, като природен газ, тъй като се очаква търсенето на по-евтино и по-чисто гориво да засенчи това на петрола.

Според новите планове компанията трябва да сключи нови газови сделки с Египет, Израел, Катар, като същевременно намали разходите за проучване по отношение на шистовия добив в САЩ.

Планът е подкрепен от закупуването на базираната в САЩ Noble Energy за 11,8 млрд. долара от страна на Chevron по-рано този месец. Noble държи около 40% от газовото находище Левиатан, намиращо се край бреговете на Израел в Източното Средиземноморие. 

„Преди пет години Източното Средиземноморие не се разглеждаше като особено перспективно от гледна точка на ресурсите. Това е фундаментална промяна“, посочва Уирт в интервю за Ройтерс. „В близко бъдеще не се изискват много капиталови инвестиции“, каза той.

Според него търговските и дипломатически отношения в Близкия изток „стават все по-кодифицирани и по-силни“.

И все пак регионалните политически рискове, които възпират някои компании през последните години, все още съществуват.

Сирия и Йемен са разтърсвани от войни, докато в по-широк мащаб продължава да тлее противоречието между Саудитска Арабия и Иран.

Убийствата на иранския генерал Касем Солеймани през януари от САЩ и на репортерите от Техеран илюстрират все още съществуващата нестабилност в региона.

Въпреки тези рискове Chevron увеличава усилията си да разшири бизнеса си в Близкия изток.

„Левиатан“ и други подобни полета имат потенциал да се превърнат в основни фактори в регионалните доставки на газ. Според Уирт Chevron може да доставя газ до съоръжение за втечняване в Египет, откъдето горивото ще пътува към Европа или Азия.

Европейските и азиатските държави се насочват към газа, слънчевата и вятърната енергия, загърбвайки въглищата и петрола.

Очаква се глобалното търсене на природен газ до 2025 г. да се увеличава средно с 1,5% годишно, главно заради нарастващите покупки от Китай и Индия.

В същото време много анализатори допускат, че потреблението на петрол може вече да е достигнало своя пик през 2019 г. от 100 милиона барела на ден. Търсенето през тази година се очаква да се свие до 91,7 милиона барела на ден, отчитайки 7-годишно дъно.

Близкият изток произвежда около една трета от световните доставки на петрол и една шеста от тези на природен газ. Регионът отдавна привлича интереса на чуждестранните компании за въглеводороди. Според данни на Rystad Energy Chevron произвежда по-малко количество петрол в сравнение с други международни играчи в региона, но все пак тя е единствената компания, която се е преборила за устойчиво присъствие в Саудитска Арабия в продължение на 70 години и поддържа добри отношения с регионалните правителства.

Сделката с Noble отговаря на усилията на Уирт да адаптира компанията към един свят на евтина за добив енергия и да разшири бизнеса си в Катар, Египет и Ирак. Той донесе на Chevron близо 300 млн. куб. метра резерви от природен газ и гарантира, че концернът остава сред 10-те най-големи доставчици на газ в света.

Покупката може да помогне на офертата на Chevron за придобиване на дял в производството на втечнен газ (LNG) в Катар, където компанията се конкурира с Exxon, Shell и Total SA, наред с други производители. Неотдавна Chevron подписа предварително споразумение за проучване на петрол в Южен Ирак.

Уирт предупреди, че преговорите с Техеран продължават.

В същото време Chevron намали наполовина разходите си в най-голямото шистово находище в САЩ до около 2 млрд. долара за тази година. Към септември компанията е разполагала с едва четири активни сондажни платформи в Пермския басейн, в сравнение с 16 през март, по данни на Rystad Energy.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 3 години
Това е търговската марка на след нас, потоп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
не беше ли шистова "революция" ... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 3 години
Доказано, отпррди 10 години,Chevron са обратното на остри.Д.Г.Д.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още