IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът остава под натиск, но златото мина 1500 долара за тройунция*

Запасите от суров петрол в САЩ се свиха с повече от очакваното

10:05 | 07.08.19 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът остава под натиск в сряда, тъй като рисковете за глобалната икономика заради търговската война между САЩ и Китай продължават да тежат на пазара, съобщава Ройтерс. На фона на все по-яростната риторика между Вашингтон и Пекин златото пък продължава да поскъпва. 

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с 0,28% до 53,48 долара за барел за контракти с доставка през септември. Сортът Брент отчита сходно понижение с 0,29% до 58,77 долара за барел за доставка през октомври.

Цените на Брент паднаха с над 9% през последната седмица, след като президентът на САЩ Доланд Тръмп заяви, че ще наложи мита от 10% върху китайски стоки на стойност 300 млрд. долара от 1 септември. Това предизвика и сериозни разпродажби на пазарите на акции.

Междувременно министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид Ал Фалих и американският министър на енергетиката Рик Пери заявиха по време на срещата си във вторник във Вашингтон, че двете страни са загрижени за свободното придвижване в Арабския залив. 

Министрите потвърдиха, че САЩ и Саудитска Арабия, като двата водещи световни доставчици на петрол, ще продължат съвместно да работят за доброто снабдяване на световния пазар на петрол с цел да се смекчат последиците от евентуални нарушения на доставките, особено като се имат предвид агресивните опити на Иран да дестабилизира пазарите. Антииранските санкции, включващи и забраната за закупуване на петрол, бяха възстановени от Вашингтон през ноември 2018 година. Това стана, малко след като президентът Доналд Тръмп реши да изтегли едностранно САЩ от споразумението по иранската ядрена програма. 

Напрежението в Близкия изток се засили след атаките срещу танкери и американски дронове, което породи опасения относно преминаването през Ормузкия проток, който е ключова артерия на световната търговия с петрол.

В същото време известна подкрепа за цените на петрола идва от по-големия от очакваното спад на запасите на суров петрол в САЩ с 3,4 млн. барела до 439,6 млн. барела през седмицата, приключила на 2 август. Очакванията на анализаторите бяха за свиване на запасите с 2,8 млн. барела. Официалните данни на Администрацията за енергийна информация се очакват по-късно в сряда.

На стоковите пазари златото поскъпна с 1,21% до 1502,20 долара за тройунция, търгувайки се над шестгодишния си връх заради все по-голямото търсене на активи убежища.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,03% до 97,59 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с 0,22% до 106,24 йени. Австралийският долар се разменя с отстъпка от 0,74% спрямо американския до 0,6711 долара.

*Информацията е актуална към 9:33 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 0
Winter
преди 4 години
Никаква 3-та в ((3))-та в (3) -та на [3]-та не сме , както Отново пищи лаичето еххххх в златарската тема . Дори не може да ги изпише правилно ..... :) :) :) Но той така се дереше и на 1350 миналата година ...... и не чуваше като му говорех , че ТРЯБВА да има ходене до 1150 (около ) за да последва ръст , като този ..................А този ръст , е нищо повече от последен етап от КОРЕКЦИЯТА на ръста до 1920 . Никакъв НОВ ВРЪХ няма да има .......... Но може да стигне и 1580 $.Някой да му го напише на приятелчето ''еххххх '' , да не подлъгва пак хората ............... ( че аз немога , по независещи от мен причини ) ПЪРВО ЩЕ ВИДИМ НОВО ДЪНО И ТОГАВА - НОВ ВРЪХ ......... Независимо до къде ще стигне този ръст ............. - до тук !!! ( 50 %) - до 1580 ( 35 %) - до 1720 ( 15%) ....................... Кондора ---------------Първо ще има ново
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis12
преди 4 години
е объркан съм, за тва са ланеца е на хилка и 5 и тогава бех объркан ама ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 4 години
Ти си много объркан. Не се опитвай да объркаш и другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
michaelis12
преди 4 години
Стоене, много добре знам кое, кво и с колко е скочило нали тва гледам по цел ден бе ? ... банките не складират паладий, нит рутений или плутоний, а злато щот е пари, онея там редките не ги имат за пари, а за други цели най-вече военни, медицински и други щуротии .... аз редки метали физически и без тва не мога да си купувам щот не ги предлагат по бакалиите ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 4 години
Има редкоземни метали чиито цени са скочили с до 400% през последните няколко години. Няма да ровя за да проверявам, само ще ти ги спомена по памет - неодим, осмий, рутений, родий. За паладия погледнах. че през 2017 година цената му се е повишила с 55%. Затова мисля(не те съветвам) че е по-добре да играеш на тото с екзотиките, отколкото да се осланяш на златото. Не трябва да размислиш само в случай че вече си се оял и гушата ти е добре напълнена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
michaelis12
преди 4 години
не виждам статии ала 2015та как "Ислямската (американска) Държава" секла златни монети и ланецот бил вреден .... що се дига бе, нали уж беше пълнеж за индийски сватби или да не си облицоват всички цокала с банята с него ?? ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още