IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява в очакване на спад при доставките и напредък в търговските преговори*

Международния бенчмарк Брент се търгува за 60,20 долара за барел, а фючърсите върху американският лек суров петрол WTI достигнаха 54,46 долара за барел

10:00 | 11.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на петрола се повишиха, като успяха да надминат стойностите от предишната борсова сесия, след като от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) намекнаха за по-дълбоки съкращения на доставките, следвайки рамките на споразумението за свиване на добива от 2018 г., съобщава CNBC.

Оптимизмът беше поддържан и от започналите преговори между САЩ и Китай с цел да се постигне напредък по отношение на търговската война, която продължава да сковава световната икономика.

Цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 1,23 долара, или с 2,08%, до 60,20 долара за барел. На своя страна фючърсите върху американският лек суров петрол WTI поскъпват с 1,01 долара до 54,46 долара за барел. петрол петрол

В четвъртък Мохамад Баркиндо, генерален секретар на ОПЕК, заяви, че се обсъждат всякакви опции в опит да се балансират пазарите на петрол. Една от тези възможности е дори допълнително намаляване на доставките. Окончателното решение ще бъде взето на среща между картела и неговите съюзници през декември.

Месечния доклад на ОПЕК показва, че организацията е намалила прогнозата си за растеж на търсенето на петрол през 2019 г. до 0,98 млн. барела на ден, но запазва перспективата за 2020 г. непроменена на ниво от 1,08 млн. барела на ден.

Фокусът на петролните пазари беше насочен и към развитието на търговските преговори между САЩ и Китай. Двете най-големи икономики в света се стремят да разрешат търговския спор помежду си, който продължава вече повече от година. Противоречието забави глобалния икономически растеж и ограничи потреблението на гориво.

Преговарящите от двете страни приключиха в четвръртък първия етап от двудневните преговори във Вашингтон. Инвеститорите изразиха оптимизъм, че Пекин и Вашингтон може да успеят да намалят напрежението и да отложат увеличението на митата от страна на САЩ, планирано за следващата седмица.

От Белия дом съобщиха, че се очаква президентът Доналд Тръмп да се срещне днес с вицепремиера на Китай Китай Лю Хъ в 21:45 ч. българско време.

*Информацията е актуална към 09:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още