IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва на фона на сигнали за продължаващо ограничение на доставките*

Много анализатори обаче очакват скоро производството на суров петрол в САЩ да надхвърли 13 млн. барела на ден

10:15 | 11.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават в понеделник след коментарите от страна на енергийния министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих, че краят на ограничаването на доставките от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) е малко вероятно да се случи преди юни, съобщава Ройтерс. В същото време сондажната дейност в САЩ се свива.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,61% до 56,41 долара за барел за контракти с доставка през април. Сортът Брент отчита ръст в цената си с 0,58% до 66,12 долара за барел за доставка през май.

Възходящият тренд обаче е ограничен от последните данни за заетостта в САЩ, които пораждат опасения, че свиването на икономиката в Азия и Европа се разпрострира и в най-голямата икономика в света.

„Ревизирането на прогнозите за растежа в световен мащаб от страна на ОИСР, както и от страна на ЕЦБ, ограничават бичите движения“, коментира Бенджамин Лу от сингапурската брокерска компания Phillip Futures.

Петролните пазари като цяло са подкрепени през тази година от продължаващите ограничения на доставките от страна на ОПЕК, както и от някои държави извън картела, включително Русия. ОПЕК+ е поела анагажимент да намали доставките с 1,2 млн. барела на ден от началото на годината, за да затегне пазарите и подкрепи цените.

Организацията ще се срещне във Виена на 17 и 18 април, за да обсъди политиката си за доставки. Следващата ѝ среща ще бъде на 25-26 юни.

Цените на петрола са подкрепени от последния седмичен доклад на американската енергийна компания Baker Hughes, от който става ясно, че броят на сондажните платформи в САЩ е намалял с 9 до 834.

Високата сондажна активност през миналата година доведе до ръст в производството с над 2 млн. барела на ден до 12,1 млн. барела на ден, достигнати през февруари. Това направи САЩ най-големият производител на суров петрол в света след Русия и Саудитска Арабия.

Намаляването на работещите сондажни платформи е сигнал за по-бавен растеж на производството, но тъй като общият обем на добив остава сравнително висок много анализатори очакват скоро производството на суров петрол в САЩ да надхвърли 13 млн. барела на ден.

Междувременно златото поевтинява с 0,18% до 1297 долара за тройунция. Среброто и платината понижават цената си съответно с 0,16% и 0,31%, докато медта поскъпва с 0,22%.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,06% до 97,33 пункта. Доларът поскъпва спрямо йената с 0,10% до 111,28 йени. Австралийският долар се търгува по-високо спрямо американския с 0,09% до 0,7051 долара. 

* Информацията е актуална към 9:29 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още