IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва за втора седмица заради надеждите за ръст в търсенето*

Но с нарастването на запасите, анализаторите се съмняват, че увеличеното търсене ще окаже очакваното значително влияние върху цената на суровината

09:35 | 08.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: gettyimages</p>

Снимка: gettyimages

Цените на петрола се повишават в петък, след като все повече страни започнаха да облекчават блокадите, насочени срещу разпространението на коронавируса. Това създава надежди, че търсенето на горива ще нарасне след икономическия шок, причинен от пандемията, информира Ройтррс.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 1,49%, или 0,44 долара, до ниво от 29,90 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 24,03 долара за барел, което е повишение от 0,48 долара, или 2,04%.

Цените и на двата основни сорта се отправят към втора поредна седмица на повишения след сривовете през април, когато пазарните стойности на WTI достигнаха отрицателна територия. Но от друга страна запасите от суров петрол в световен мащаб продължават да нарастват. Това повишава вероятността увеличеното търсене да не окаже очакваното значително влияние върху цената на суровината.

„Дори при ранните признаци, че търсенето започва да се стабилизира, натрупването на запаси вероятно ще продължи за известно време, а капацитетът за съхранение продължава да намалява“, каза Стивън Инес, главен пазарен стратег в AxiCorp.

Американските суровинни запаси в центъра за съхранение в Кушинг, Оклахома са се увеличили с около 407 000 барела през седмицата, завършила на 5 май, показаха данните на Genscape.

Междувременно Австралия е последната страна, която започва да облекчава ограниченията върху социалните контакти и движението, тъй като темпът в ръста на заразените в страната се забавя. Правителството ще разхлаби мерките поетапно през следващите четири седмици, съобщиха източници на Ройтерс.

Франция и части от Съединените щати също планират да облекчат въведените ограничения срещу разпространението на най-тежката здравна криза в света за последния век.

От своя страна цената на златото бележи ръст от 0,16% до ниво от 1728,50 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 08:49 ч.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още