Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Петролът продължава да поскъпва в очакване на рязко свиване на износа от Иран*

Много анализатори очакваха Вашингтон да покаже по-голямо снизхождение към вносителите с най-големи експозиции към близкоизточната страна

Петролът продължава да поскъпва в очакване на рязко свиване на износа от Иран*

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола продължават да вървят нагоре във вторник, след като Вашингтон съобщи, че всички облекчения по санкциите срещу Иран ще приключат до май, пише Ройтерс. Това принуждава вносителите да спрат да купуват „черно злато“ от Техеран.

Въпреки последния ход на Вашингтон наблюдатели, като американската банка Goldman Sachs, заявиха, че световните петролни пазари могат да се справят с прекъсване на доставките от Иран, тъй като има достатъчно свободен капацитет от други доставчици.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI с доставка през юни поскъпват с 2,66% до 65,70 долара за барел. Повишението при сорта Брент е с 0,65% до 74,52 долара за барел.

В понеделник САЩ поискаха купувачите на ирански петрол да прекратят вноса си до 1 май или ще им бъдат наложени санкции. С това се слага край на шестмесечените отстъпки, които позволяха на осемте най-големи купувача на петрол от Иран да продължат да внасят огромни количества петрол.

Преди повторното налагане на санкции през миналата година Иран беше четвъртият най-голям производител в рамките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), като продукцията на страната достигаше около 3 млн. барела на ден, но през април износът се сви до под 1 млн. барела на ден по данни на корабите и Refinitiv.

Американското правителство тази година многократно заяви, че иска да намали износа на ирански петрол под 1 млн. барела на ден и дори да го сведе до нула, както и че нови действия по този въпрос ще бъдат предприети до май.

Въпреки това много анализатори очакваха Вашингтон да покаже по-голямо снизхождение към вносителите с най-големи експозиции към Иран.

От Barclay’s коментираха, че решението е изненадало много от пазарните участници, тъй като този ход ще доведе до значително затягане на петролните пазари. От британската банка смятат, че целта на Вашингтон да намали износа на ирански петрол до нула представлява значителен риск за текущата прогноза на Брент за средни нива през тази година от 70 долара за барел в сравнение с прогнозата от 65 долара за барел през миналата година.

Затягането на санкциите срещу Иран се случва на фона на санкции и срещу Венецуела и то след като ОПЕК от началото на годината се ангажира да ограничава продукцията си с цел затягане на световните петролни пазари и повишаване на цените на суровините.

Следващата среща на ОПЕК е през юни, като именно тогава трябва да бъде обсъдена политиката по отношение на производството.

Междувременно от Атлантическия съвет завиха, че решението на САЩ ще се отрази негативно на иранските граждани.

„Ще видим срив на валутата, повече безработица и по-голяма инфлация“, коментира Барбара Славин, директор на инициативата „Бъдещето на Иран“ към Атлантическия съвет. Тя добави, че санкциите на САЩ няма да върнат Иран обратно на (ядрената) маса за преговори. 

На стоковите пазари златото поевтинява с 0,27% до 1274,20 долара за барел. Среброто и платината отчитат спад в цената си съответно с 0,42% и 0,12%, докато медта поскъпва с 0,12%.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,09% до 97,37 пункта. Доларът поевтинява с 0,05% спрямо йената до 111,88 йени. Австралийският долар поевтинява с 0,24% до 0,7117 долара.

*Информацията е актуална към 9:30 часа

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Затишие преди буря на петролните пазари?