Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Петролът се насочва към най-големия седмичен спад от началото на април*

Пониженията на цените се случват на фона на задълбочаващата се здравна криза в Азия

Петролът се насочва към най-големия седмичен спад от началото на април*

Снимка: Bloomberg

Петролът се насочва към най-големия седмичен спад от началото на април, тъй като страните от Азия продължават да се борят с огнища на Covid-19, показвайки неравномерното възстановяване от пандемията, дори когато търсенето в САЩ нараства, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху сорта Брент поевтиняват с 0,34% до 66,82 долара за барел. В същото време американският лек суров петрол (WTI) понижава цената си с 0,22% до 63,68 долара за барел, като загубата за седмицата достигна над 2%. Това е най-големият седмичен спад от 9 април.

Пониженията на цените се случват на фона на задълбочаващата се здравна криза в Азия. Сингапур ще възстанови ограниченията, Япония планира да разшири мерките, а Китай регистрира първите си случаи на коронавирус от около месец. В същото време ключовият вносител на петрол Индия продължава да съобщава за над 300 хил. случая на ден. Слабостта на суровия петрол в петък се появи на фона на широко отстъпление при суровините.

Въпреки че „черното злато“ се възстанови тази година заради разпространението на ваксините, ръстовете в цената се забавиха в началото на март след влошаването на здравната криза в някои азиатските региони, особено в Индия.

Още по темата

Спадът в цените тази седмица се случва въпреки положителната пазарна оценка от Международната агенция по енергетика (МАЕ), която показа, че глобалните излишъци на горива, натрупани миналата година, вече са изчистени. В допълнение Федералният резерв сигнализираха, че продължава да подкрепя икономиката на САЩ.

„Нарастващите случаи в Индия и някои части на Югоизточна Азия и Латинска Америка илюстрират рискове за търсенето на петрол“, каза Виктор Шум, вицепрезидент по енергийните консултации за IHS Markit, коментирайки преди да бъдат обявени редица нови ограничения в Сингапур. „Но общият пазар има големи очаквания търсенето да се нормализира по-късно тази година“, допълни той.

Отвъд Азия възстановяването в САЩ е по-стабилно, което дава добър знак за потреблението на енергия в най-голямата икономика в света. В знак на напредък в четвъртък администрацията на президента Джо Байдън обяви, че напълно ваксинираните американци могат да свалят маските.

„Движението на петрола, суровините и акциите през последните няколко дни беше обвързано със страхове от инфлация и усложнения заради спирането на ключовия американски тръбопровод“, каза Шум.

МАЕ засега не променя очакванията си за втората половина на 2021 година на базата на прогнозата, че кампанията по ваксиниране срещу коронавируса ще продължи и пандемията вече ще бъде под контрол.

Така потреблението на петрол към края на 2021 година ще бъде 99,6 млн. барела на ден спрямо 93,1 млн. през първото тримесечие на годината.

*Информацията е актуална към 09:25 часа българско време

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Не се задава край на ценовия подем при суровините