Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Политическите рискове водят до ново поскъпване на златото

Опасенията за неспособността на администрацията на Тръмп да въведе политиките си за растеж подтикнаха инвеститорите да се обърнат към метала

Политическите рискове водят до ново поскъпване на златото

Снимка: архив Ройтерс

Фючърсите върху златото с доставка през април се покачиха с 0,81 на сто, достигайки цена от 1 258 долара за тройунция към 10:50 часа в понеделник на електронната борса Comex в Ню Йорк, предава Investing. Цената на борсово търгуваната стока е в период на ръстове поради предстоящите през седмицата сложни политически решения.

През миналите седем дни цените на златото отбелязаха най-високо покачване от 28 февруари насам, а ръстът за цялата седмица бе 1,07 на сто.

За инвеститорите доларът и златото са активи убежища. По-силен долар означава по-ниска цена на суровините, деноминирани в долари, което прави американската валута по-атрактивна. По-ниското търсене на златото има негативен ефект върху цената й.

Още по темата

Скорошните колебанията в цената на ценния метал бяха в резултат от последните политически събития в САЩ, които влияеха на валутния курс на долара. Тъй като законът, заменящ реформата за здравеопазване на предишния президент Барак Обама, не срещна достатъчно подкрепа, доларът стана по-стабилен, а златото поевтинява.

Сега обаче инвеститорите са разтревожени, че администрацията на Доналд Тръмп няма да успее да въведе политиките си за по-силен растеж, а тези очаквания понижиха валутния курс на долара, подтиквайки инвеститорите да предпочетат да инвестират в злато.

Инвеститорите гледат на провала на администрацията на Тръмп като на знак, че тя може да срещне допълнителни трудности и при налагането на други свои политики, включващи намаляване на корпоративния данък, регулаторни реформи и разходи за инфраструктура.

Доларовият индекс, който измерва силата на американската валута спрямо кошница от шест важни валути, е почти без промяна в късната търговия на ниво от 99,59. По-рано по време на сесията индексът се понижи до почти четиримесечно дъно на ниво от 99,36. Силният долар обикновено натежава върху цената на златото, като понижава привлекателността на метала като алтернативен актив и прави търгуваните в долари суровини по-скъпи за инвеститорите, търгуващи с чужда валута.

В последния ден от миналата седмица цената на среброто също отбеляза ръст от 2,11 на сто, като стойността му за една тройунция достигна 17,78 долара. В понеделник сутрин цената расте с 1,07% до 17,93 долара за тройунция.

Медта, от своя страна, завърши седмицата с поевтиняване от 1,42 на сто до 2,64 долара за фунт. Понижаването на цената продължава и в понеделник, като към 11 часа то е с 1,41% до 2,59 долара.

По статията работиха: Цветелина Каменова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Свърши ли ралито на златото?