Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Полша очаква рискове на газовия пазар до одобрението на "Северен поток 2"

ЕК трябва да разследва активността на "Газпром" за евентуално нарушаване на правилата на ЕС за конкуренцията, смята новият министър по климата на Полша

Полша очаква рискове на газовия пазар до одобрението на "Северен поток 2"

Снимка: Bloomberg

Цените на природния газ в Европа може да останат волатилни в продължение на месеци, докато Русия намалява доставките си в очакване на одобрение за противоречивия нов газопровод в региона, заяви новият министър по климата на Полша Анна Москва.

Руският газов гигант „Газпром“ изчаква европейските регулатори да одобрят „Северен поток 2", който ще предоставя газ за континента през Германия, припомня Bloomberg. Процесът може да отнеме месеци и е усложнен от възможността за санкции от страна на САЩ.

„Докато въпросът със „Северен поток 2" не приключи, не можем да сме сигурни за поведението на „Газпром“, каза Москва в интервю в Брюксел. „Убедени сме, че това е механизъм, свързан с процеса на сертифициране. А той ще отнеме известно време“.

Още по темата

Макар че правителството във Варшава не се страхува за възможността от прекъсване на електрозахранването тази зима, Европа остава в криза с доставките с резерви от газ на необичайно ниско ниво. Референтните цени на континента са се вдигнали с почти 400% тази година, след като по-високото търсене съвпадна с ограничени доставки. Освен това регионът се конкурира за доставки на втечнен природен газ с Азия.

„Газпром“ неведнъж казва, че продължава да изпълнява всички договорни задължения. Руският производител отказа да резервира предварително капацитет през Полша до Германия през декември – избирайки вместо това да разчита на ежедневни търгове – макар че има сигнали, че Русия ще поддържа стабилни доставки към Запада за момента.

„Няма нужда „Газпром“ да спира доставките, за да предизвика криза“, каза Москва. „Достатъчно е да се ограничат потоците и да се доставя газ по неконтролируем начин, а не в съответствие с нашето търсене“.

Тя заяви, че Европейската комисия трябва да разследва активността на „Газпром“ за възможно нарушаване на правилата на ЕС за конкуренцията, повтаряйки призивите на законодателите от Европейския парламент през септември.

Търговия с въглеродни емисии

Полският министър призова и за „широка реформа“ на Системата на ЕС за търговия с емисии, която налага ограничение на замърсяването за около 12 хил. промишлени производители, енергийни производители и авиокомпании. Цените на въглеродните емисии в програмата скочиха до рекордните 79,98 евро на метричен тон в четвъртък, което е ръст от 144% засега тази година.

Анна Москва свърза ръста с увеличаващия се дял финансови инвеститори на пазара и заяви, че ЕС трябва да въведе мерки, за да ограничи спекулациите. Тя разкритикува доклад от миналия месец на Европейския орган за ценни книжа и пазари, посветен на търговското поведение на пазара на емисии, заявявайки, че той само е описал ситуацията, без да посочи причините. Полша ще повдигне въпроса на следващата среща на лидерите на ЕС на 16 декември в Брюксел.

„Сегашното ниво на цените няма да стимулира по-бързи съкращения в индустрията или да ускори зеления преход, само ще го направи по-скъп“, каза Москва. „Изглежда системата е достигнала такова ниво, че се нуждае от допълнителни механизми за контрол“.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Производството на изкопаеми горива в САЩ ще достигне пик през 2023 г.