Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

САЩ и Китай облагат с мита търговски потоци, които... не съществуват

Вашингтон се опитва да притисне в ъгъла Пекин и с налози върху вноса на газ, ток и касетофони от Китай

САЩ и Китай облагат с мита търговски потоци, които... не съществуват

Снимка: Ройтерс

Природният газ – най-чистото изкопаемо гориво с най-бързо разрастваща се употреба, се оказа заклещен в необичаен ъгъл на търговската война между двете най-големи икономики в света.

Когато Вашингтон въведе санкции върху китайски стоки за 34 млрд. долара миналия месец, Пекин отвърна със свои мерки, които включваха и налози върху вноса на природен газ през тръбопроводи от САЩ. В новия пакет мита върху внос за 200 млрд. долара САЩ също включиха втечнения природен газ от Китай, посочва Bloomberg.

Само по себе си това не буди изненада, но не така стоят нещата, когато споменем, че всъщност двете страни не извършват подобен вид търговия помежду си.

Китай е вторият по големина вносител на втечнен природен газ в света и не разполага с необходимите съоръжения за износ. Но дори и Пекин да разполагаше с подобни централи, освен ако не съществува морски газопровод с дължина от 10 000 км., за който никой не знае, САЩ няма как да изнасят „синьо гориво“ по тръби за Китай.

Газът обаче не е единствената стока, която е въвлечена в търговския конфликт между САЩ и Китай без причина. Така например Вашингтон е вкарал в своя списък с мита и вноса на жива пъстърва, въпреки че такава не е внасяна от Китай от 1992 г. насам, показват данни на американските власти.

В списъка на президента Доналд Тръмп има и портативни радиоапарати, както и касетофони, които не са били внасяни от поне 2006 г. насам.

Също така САЩ облагат с мита и електроенергията от Китай, въпреки че липсата на транстихоокеанска електропреносна мрежа е достатъчно очевидна причина за липсата на внос.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

1
 
9
 
7
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Драга редацкация на Инвестор-БГ,

В множествено число се пише своИ, а не своЙ.
Едвам се въздържам да не употребя ужасно напиращите ми саркастичните мисли. Неграмотноста и умопомрачително ниското ниво е ужасна *** сред младото поколение...
1
 
10
 
6
преди 7 месеца
Търговските войни се изразяват в мерене на пи6ки - който успее да наложи най-много наказателни мита, значи неговата пи6кa е №1. А дали въпросните мита са необходими и дали изобщо водят до някакъв положителен икономически ефект - това не е важно. Важното е пи6кaта да изглежда мaзна и дeбeла пред хората които одобряват подобна политика - а те не са най-интелигентните индивиди.
1
 
9
 
5
supertrader до: majnata
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Няма значение че не произвежда, все пак ако почне да произвежда - мито и забрана. Това показва колко корумпирани са тези които налагат митнически и забранителни режими като последна инстанция - тези които ги пишат. Може да се обзаложим че смартфоните, лаптопите и таблетите случайно не са попаднали в полезрението им и са акцентирали на касетофоните :-) И вноса от Китай расте ли расте и няма как да се спре, пък уж не внасят касетофони.
1
 
11
 
4
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Това трябваше да стане ясно още след първите 3 дни, след като борсите не реагираха. За пред матрЯла всичко е пушилка...
1
 
6
 
3
преди 7 месеца
дига митата с 10%...

Още от Суровини
Петролът поевтинява след поредния рекорд в щатското производство*