IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия не вижда необходимост от незабавна намеса на петролния пазар

Вашингтон очаква Рияд и другите членове на ОПЕК да компенсират очакваните загуби от иранския износ

08:30 | 25.04.19 г.
<p>
	Енергийният министър на Саудитска Арабия Халид ал Фалих. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Енергийният министър на Саудитска Арабия Халид ал Фалих. Снимка: Ройтерс

 

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия заяви, че неговата страна, която е и най-големият износител на петрол в света, не вижда необходимост от незабавни действия на петролния пазар. Изказването идва след решението на САЩ да затегне санкциите срещу Иран, съобщава Bloomberg.

Кралството няма да повиши значително производството си през май и то ще остане в рамките на квотната сделка на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), докато групата не се събере отново през юни. Това посочи от Рияд Халид ал Фалих.

В момента продукцията на Саудитска Арабия е около 500 хил. барела на ден под квотата й.

„Ще видим какво искат клиентите ни“, заяви още Ал Фалих пред репортери.

Рияд обаче се намира в ситуация, в която трябва да поддържа ключовия си съюзник САЩ щастлив, но и да запази споразумнието в рамките на ОПЕК.

В понеделник САЩ поискаха купувачите на ирански петрол да прекратят вноса си до 1 май или ще им бъдат наложени санкции. С това се слага край на шестмесечените отстъпки, които позволяха на осемте най-големи купувача на петрол от Иран да продължат да внасят огромни количества „черно злато“.

За да бъде предотвратен евентуален скок в цените на суровия петрол, Вашингтон очаква Саудитска Арабия и другите членове на ОПЕК да компенсират очакваните загуби от иранския износ.

В същото време, ако Саудитка Арабия увеличи производството, за да компенсита липсата на иранската продукция, ще бъде трудно да се убедят останалите членове на картела да продължат да поддържат по-ниски обеми на продукцията си.

Решението на САЩ от тази седмица е насочено към намаляване на износа на ирански петрол до нула в опит да се окаже натиск върху страната за нейните регионални политики и ядрена програма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още