Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Ще се завърне ли риск апетитът на пазарите?

Сривът в цените на петрола притисна допълнително и без това рехавия риск апетит на финансовите пазари, но ще има ли възстановяване

Ще се завърне ли риск апетитът на пазарите?

Снимка: Pixabay

В петък цените на петрола се потопиха с 10% и „черното злато“ отбеляза най-лошия си ден за последните 5 години, след като ОПЕК и партньорите им извън картела, водени от Русия, не достигнаха до споразумение за понижаване на продукцията.

Но това не бе всичко. През уикенда Саудитска Арабия обяви, че от следващия месец ще увеличи продукцията си до нива доста над 10 милиона барела на ден. В същото време от държавния гигант Saudi Aramco обявиха, че намаляват официалните си продажни цени за април.

- Цената на арабски лек суров петрол за САЩ ще се търгува с отстъпка от $3,75 на барел, което е $7 за барел.

- Цената на барел Брент за Северозападна Европа с отстъпка от $10,25 за барел

И така се стигна до кризисния момент в началото на новата седмица.

В понеделник цените на суровия петрол тип WTI отвориха на нива от $32,52, което е спад от 25%, спрямо нивата на затваряне в петък. Така WTI регистрира най-големия си спад от 1991 година насам. Освен това цената продължи да пада и удари $27,29, което е най-ниската му стойност от септември 2003 година.

Ситуацията при другия бенчмарк на цените на суровия Брент бе подобна.

Цените на петрола бяха под натиск от началото на епидемията от коронавирус, на фона на опасенията за забавяне на търсенето на суровината. В понеделник двата бенчмарка на суровия петрол, WTI и Брент, вече са съответно с 45% и 47% надолу за годината, което ги оставя дълбоко в мечи пазар.

Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, WTI, Дневна графика

Според изчисления на Reuters след като петрола падна с почти 30%, членовете на ОПЕК са загубили приходи от около $500 милиона само за ден. За повечето членове на Организацията на страните износителки на петрол „черното злато” е първи източник на доходи и срива на цените натоварва сериозно икономиките им.

„Суровият петрол стана по-голям проблем за пазарите от коронавируса”, заяви Адам Крисафули, основател на Viral Knowledge. „Ще бъде на практика невъзможно за S&P 500 да скочи стабилно ако петрола продължава да дълбае дъна”, посочи той.

Фондови пазари

Почти всички фондови пазари по света бяха засегнати от развихрилата се в последните седмици епидемия от коронавирус. Търсенето на рискови активи рязко намаля, което доведе до корекция при повечето борсови индекси.

Сривът в цените на петрола притисна допълнително и без това рехавия риск апетит на финансовите пазари. Основните световни индекси регистрираха изключително слабо начало на седмицата и продължиха корективните си движения.

И в Азия, и в Европа, и в САЩ основните индекси претърпяха спад от около 5% и повече. Най-потърпевш изглежда е италианският индекс FTSE Mib, който само до обяд беше изтрил над 10% от стойността. След него бе австралийският S&P/ASX 200, който се срина с над 8%.

След тези спадове много от основните показатели вече са на територията на мечи пазар (спад от над 20% от последния максимум). DAX 30, CAC 40, Euro Stoxx 50, FTSE Mib и Nikkei 225 технически вече са намират в мечи пазар.

Какво следва?

„От 1 април започваме да работим, без да се съобразяваме с квотите и намаленията, които бяха въведени по-рано”, сподели пред репортери руският енергиен министър Александър Новак в петък, след срещата на ОПЕК+. Новак добави: „Но това не означава, че всяка страна няма да следи и анализира развитието на пазарите”.

Morgan Stanley вече прогнозират цена на сорта Брент от $35 за барел през второто тримесечие на 2020, а за WTI цена под $30. Предишната прогноза на банката бе Брент на $57,50 и WTI на $52,50.

Но други анализатори са още по-мечо настроени.

„Наближава цена от $20 за петрол през 2020”, написа в неделя в Twitter Али Хедери, бивш старши съветник на Exxon за Близкия изток, а сега изпълнителен директор на американската стратегическа компания Dragoman Ventures.

В същото време пазарите вече очакват, че Фед ще свали лихвите до диапазона 0-0,25% до срещата на централните банкери на САЩ на 18 март, според данни от инструмента FedWatch на CME Group.

Източник: CME Group

Понижението на лихвите може да подкрепи фондовите пазари, въпреки че пазарните участници до голяма степен са съсредоточени върху развитието на епидемията от коронавирус.

Може ли да видим завръщане на риск апетита и ръст в цените на акциите и петрола или пък срива на „черното злато” и корекцията при борсовите индекси ще продължи? Как ще търгувате?

Как да търгувате с петрол?

Един от най-често практикуваните методи за инвестиции и търговия с петрол са: петролни фючърси, инвестиции в акции на петролни компании, в петролни борсово търгувани фондове (ETF-и) и търговия с договори за разлика върху петрол.

Фючърсният договор е правно споразумение за покупка или продажба на актив на предварително определена цена в определено време в бъдеще. От търговска гледна точка трейдърът има малък интерес да получи самия актив (обикновено 1000 барела петрол), но просто търгува самия договор с печалба.

Имайте предвид, че когато търгуват с петролни фючърси, търговците не трябва да инвестират пълната стойност на договора ($55 х 1000 барела петрол). Вместо това те трябва да направят първоначално маржин плащане, което обикновено е няколко хиляди долара.

Друг начин за инвестиции в петрол, в идеалния случай печеливш, когато цената се повиши, е да се инвестира в акции на компании, занимаващи се с проучване, добив и рафиниране на петрол. Тези компании включват световни нефтени гиганти като BP, Royal Dutch Shell, Exxon Mobil и Total SA.

Предизвикателството при този подход е, че тъй като не инвестирате директно в самия суров петрол, цената на акциите на компаниите, които сте закупили, не винаги може да отразява промените в цената на петрола.

Следващият вариант за търговия с петрол е инвестиране в ETF-и (борсово търгувани фондове), които от своя страна инвестират в петролни компании. ETF е актив, който е кошница от други активи (като акции), който инвеститорът може да избере да инвестира или търгува. Основното предимство на тези фондове е, че дават възможност на инвеститора да инвестира или търгува на по-голям пазар, вместо да се налага да избира отделни инструменти.

Последният вариант за търговия с петрол, но и един от най-достъпните и популярните, са договорите за разлика. ДЗР е финансов дериват, който позволява да се възползвате от променящата се цена на петрола, без да се налага физическа да притежавате този актив или договори за него.

Договорите за разлика имат някои сериозни предимства пред останалите варианти за търговия с петрол и сега ще изброим част от тях:

  • Възможност да търгувате на петролните пазари, без да притежавате физически барели петрол
  • Възможност да печелите и при ръст и при спад в цената на петрола като отваряте дълги и къси позиции
  • Възможност да търгувате в по-краткосрочен план, тъй като Вашите сделки се изпълняват в рамките на по-малко от секунда
  • Възможността да получите по-големи печалби за Вашата инвестиция - ДЗР са финансов дериват с ливъридж, което означава, че можете да управлявате по-голяма сума, от тази която сте депозирали във Вашата сметка
  • Възможността да търгувате и инвестирате на широк диапазон от пазари от една платформа - професионалните брокери като Admiral Markets предлагат ДЗР върху хиляди финансови пазари включително валути, акции, суровини, борсово търгувани фондове, криптовалути и други.
  • Опцията да търгувате с по-малки по размер контракти, което означава по-нисък риск (например стандартните петролни фючърси включват 1000 барела петрол, докато един стандартен лот ДЗР е 100 барела, а 0,1 лота са само 10 барела)
По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
"Ще бъде на практика невъзможно за S&P 500 да скочи стабилно ако петрола продължава да дълбае дъна"

Защо? За повечето компании ниската цена на петрола значи по-ниски разходи.
0
 
2
 
2
преди 3 седмици
Като няма печалби какъв девидент от 10% ще ти дават,най-вероятно или ще го
намалят или ще го спрат за тая година.
4
 
1
 
1
преди 3 седмици
Слузестите компании се търгуват на безумно ниски цени. При запазване на дивидентите на двете най-големи публични компании - доходността само от дивидент ще е над 10% на година... а те дивиденти не са намалявали в обозримо минало.

Още от Суровини
Китайските петролни компании свиват капиталовите разходи заради ниските цени