IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шуйцов: Саудитска Арабия и Русия вече не са на едно мнение за петрола

Цена на Брент от над 70 долара за барел не е устойчива в дългосрочен план, смята анализаторът

10:26 | 19.03.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Един от факторите за движението на цените на петрола е решението на ОПЕК+ да намали производството на петрол. Но от начина, по който премина последната среща, стана ясно, че Саудитска Арабия и Русия вече са на доста по-различни мнения, откакто се сключи това споразумение през 2016 година. 

Това мнение изказа Димитър Шуйцов, дилър международни финансови пазари в BenchMark Finance, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. Той поясни, че Саудитска Арабия, като основен играч, оказва натиск за намаляване на добивите.

„Причините за това са доста. Едната причина е зле структурираният им бюджет, който е изграден на около 90 долара цена за петрола. Другата причина е, че Саудитска Арабия е един от най-големите производители на петрол и там намалението не е чак толкова значително, колкото се иска от останалите държави спрямо процента им от брутния вътрешен продукт. Така че Саудитска Арабия е основният играч, който иска сегашната ситуация да се запази и дори да се стегне още повече. За Русия можем да кажем, че преди две години искаше същото, но в момента ситуацията се промени, тъй като на външните пазари изглежда, че Русия е взела мерки, защото през тази година бюджетът им е плануван на цена около 40 долара“, каза гостът.

По думите му Русия може да лавира много повече в цената и съответно в политиката си. От доста време насам страната добива изключително високи стойности, така че въпреки решението за ограничаване на добивите изглежда, че това спазване няма да продължи особено дълго, тъй като потенциалът за добивите е доста голям.

Според госта ключовата роля на Венецуела в световното производство на петрол ще има отражение в дългосрочен план, но за момента тя не е съществена заради политическите неуредици в страната. 

Експертът предположи, че е възможно цената на барел Брент да пробие 70 долара, но като цяло негативната прогноза за това какво ще се случи с ОПЕК, както и сравнително мрачните прогнози за световния икономически растеж, сигнализират, че реално петролът тази година ще се влияе доста от търсенето, което намалява.

„И както ОПЕК е създало рестрикции за добивите, отново има предпоставки добивите да надвишават търсенето. И ако стане още в известна степен по-висок добивът на петрол спрямо сегашните нива, ще станем свидетели на излишък и съответно увеличаване на запасите. Оттам цената ще тръгне надолу“.

Какво се очаква да бъде взето като решение на срещата на ОПЕК през юли и какво се случва с добива на шистов петрол в САЩ вижте във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 4 години
Названието на темата, кой знае защо -сигурно, щото съм сънен ? - чета СЪВЕТСКА АРАБИЯ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още